U Sarajevu počinje međunarodni festival “Četiri godišnja doba književnosti”

21. i 22. septembra

U Sarajevu počinje međunarodni festival “Četiri godišnja doba književnosti”

13.09.2018 - 11:55
Knjige/stripovi

Međunarodni književni festival "Četiri godišnja doba književnosti: Jesen i Sarajevo“ u organizaciji Udruženja umjetnika Planet Poezija bit će održan 21. i 22. septembra.

Riječ je o književnoj manifestaciji u kojoj učestvuju renomirani pisci iz četiri zemlje: Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Književnici se okupljaju u jednoj od država domaćina početkom novog godišnjeg doba. Prvo okupljanje književnika bilo je u Sv. Ivanu Zelini (Hrvatska), u organizaciji POU Sv. Ivan Zelina i Gornjogradskog književnog festivala iz Zagreba, a njime je obilježen početak ljeta.

U dvodnevnom programu nastupila su poznata književna imena, ali je data prilika i vrijednim književnim djelima koja bi ostala neprimijećena.

Jesenji dio festivala u Sarajevu koncipiran je tako da slijedi ideju Gastona Bachelarda (Bašlara), koji poetično govori o tome da čitalac čini jedno biće s autorom i da je uz imaginaciju moguće ući u samu poetsku sliku, bezmalo kao da je nastanjujemo, zaključujemo da poetika postaje prostor u kojem obitavamo uz poništavanje dvojnosti objekt-subjekt.

Na taj način stižemo do jedinstva prostora i vremena, a sve to u naša četiri zida na listovima knjige koju čitamo. U ovom slučaju, među stihovima autora iz četiri zemlje koji se okupljaju u četiri godišnja doba i time nastoje oplemeniti naš svakodnevni život.

Zvanično otvorenje i javni program festivala bit će održani 21. 9. 2018. (petak) u kultnoj sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum, s početkom u 17.00 sati.

U programu će nastupiti renomirani književnici koje su odabrali selektori za Hrvatsku – publicist i književnik Marijan Grakalić, za Sloveniju – književnik dr. Iztok Osojnik, za Srbiju – književnik Nemanja Rotar i za BiH – književnik Dino Porović.

BNN.BA