Umjetnik Fabio La Fauci pred sarajevskom publikom u Galeriji 'Brodac'

Izložba otvorena 8.septembra u blizini Vijećnice

Umjetnik Fabio La Fauci pred sarajevskom publikom u Galeriji 'Brodac'

06.09.2016 - 17:09
Izložbe

Italijanski umjetnik Fabio La Fauci predstavit će se sarajevskoj publici izložbom slika pod nazivom "Present Perfect" koja će biti otvorena 8. septembra u Galeriji "Brodac",  u blizini Vijećnice.

Prva samostalna izložba u ovoj galeriji ujedno je i prva koja za gosta ima internacionalnog umjetnika, potvrdio je Feni vlasnik galerije i umjetnik Mak Hubjer.

Pojašnjava da je "present perfect" glagolsko vrijeme koje se koristi u engleskom jeziku da se izrazi nešto što se desilo u neodređenom vremenu prije sadašnjosti, te se još  dešava ili je nedavno završeno, ali nastavlja imati utjecaj na sadašnjost.

"Present Perfect" je također naslov koji je umjetnik Fabio La Fauci izabrao za svoju samostalnu izložbu u Galeriji "Brodac". Počevši s ove tačke, publika je informisana da se nešto već desilo i da se moglo desiti negdje - u galeriji, u životu umjetnika, u vrijeme kada su djela nastajala. To je tačno onaj osjećaj koji se stvara kada gledamo na djela ove izložbe", kazao je Hubjer.

Pojašnjava da u prezentiranim radovima postoje dvije sobe, dvije priče – dijelovi iste priče. Izgledaju kao dva mjesta zločina pri čemu umjetnik daje samo nekoliko tragova te ostavlja mašti publike da donesu zaključak kompletnoj priči. Umjetnik ne želi dati smisao onome što je stvorio da bi izazvao reakcije i nove interpretacije.

"Ovdje umjetničko iskustvo postaje djelo samoosviještenosti. Nalazimo se ispred različitih realnosti i otvorenih perspektiva. Na svaki način interpretacije govore o revoluciji. Umjetnik pokazuje scene uništenog i narušenog dnevnog života na koji ljudi što prije moraju reagovati", podvukao je Hubjer.

Fabio La Fauci rođen je u Milanu 1977. godine. Radi i živi u Berlinu. Njegov primarni cilj jeste da kao čovjek ispriča historiju, te da kao slikar bude hroničar jednog vremena. Djela mu započinju istraživanjem figurativne misli čime stiže do transformacije tijela u meso. U krvavoj i okrutnoj sadašnjosti, u kojoj je tijelo svedeno na robu, umjetnik osjeća potrebu da ne vidi, već radije osjeti agoniju kojom mediji ljude "bombarduju" svakodnevno.

Iako potječe iz Milana, umjetnik godinama živi u Berlinu i prve impresije koje se dobiju posmatrajući njegove radove jeste prisutnost njemačkog uticaja u formi i konceptu.

Izložbu u Galeriji "Brodac" publika će moći pogledati do 22. septembra.

Fena