Večeras zatvaranje Prvog uličnog Festivala u Sarajevu

Bit će upriličen koncert Boška Jovića i Vanje Radoje u Vijećnici

Večeras zatvaranje Prvog uličnog Festivala u Sarajevu

27.09.2015 - 16:31
Ostalo

Prvi Festival ulične umjetnosti (FUU) večeras se završava u Sarajevu koncertom Boška Jovića i Vanje Radoje u Vijećnici.

To je na pres-konferenciji u Sarajevu najavio inicijator festivala bh. reditelj Aleš Kurt, ističući da će zbog vremenskih prilika performansi i prezentacije pod naslovom „Mjedenica-ulica od posebnog značaja“ biti održani naredne subote. 

Ovo je važna akcija jer je to dio osvještavanja i mapiranja ulica koje su posebne u Sarajevu, a kroz koje građani rijetko prolaze. Odabrali smo ulicu Mjedenica, u kojoj se nalazi nekoliko važnih mjesta kao što je Vila Stefanija, jedno od arhitektonskih čuda grada, porodična kuća Hamdije Kreševljakovića, te škola za djecu s poteškoćama u razvoju - izjavio je Kurt. 

U okviru te akcije, umjetnici će razgovarati o urbanizmu Sarajeva nekad i sad. 

Tokom protekla dva dana festivala, čija je tema "Urbane transformacije - Sarajevo na drugi pogled", predstavili su se brojni umjetnici na više od dvadeset lokacija u četiri sarajevske općine. 

Slikari murala još uvijek rade na lokacijama na Dobrinji i u Radićevoj ulici. Između ostalog istakao bih rad sirijskog umjetnika Tammama Azzama, koji nam je poslao šablone za svoje radove, koje izvodi ekipa naših umjetnika na zidu u Radićevoj ulici – rekao je Kurt. 

U Historijskom muzeju sinoć je upriličena izložba autorica Adise Vatreš Selimović, Naide Begović i Neire Sinanbašić, poznatije kao SHE:YU, u saradnji s harmonikašicom Belmom Šarančić Nahodović. 

Begović i Sinanbašić izrazile su zadovoljstvo na današnjoj pres-konferenciji što je kombinacija izložbe, virtualnog putovanja i koncerta izazvala pozitivne reakcije kod publike, a koja pokazuje sve ono što se danas očekuje od savremene žene. 

Program festivala nastavlja se predstavom Branka Potočana, koja će biti odigrana večeras u hangaru preko puta Interexa, a u nekadašnjoj kasarni "Maršal Tito" bit će upriličen završetak BTO (Bosanska teologija oslobođenja) radionice i murala Damira Nikšića. 

Festival ulične umjetnosti nudi građanima i posjetiocima Sarajeva svojevrsno art putovanje bazirano na vizuelnoj umjetnosti, muzici, plesu, pokretu, teatru, te umjetnosti grafita i murala. 

Fena