Vuneni proizvodi u Zvorniku

Kulturno – privredna manifestacija u Zvorniku: Predstavljeni proizvodi od vune

Vuneni proizvodi u Zvorniku

17.10.2015 - 17:32
Ostalo

Prva kulturno - privredna manifestacija „Vuneni bazar“ koju su organizovali Udruženje za ekonomiju i ekologiju „Omega“ i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ održana je danas u Zvorniku

Prva kulturno - privredna manifestacija „Vuneni bazar“ koju su organizovali Udruženje za ekonomiju i ekologiju „Omega“ i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ održana je danas u Zvorniku.

Ova manifestacija je bila prilika da se udruženja, kulturno-umjetnička društva, privrednici i pojedinci okupe na jedno mjesto i predstave svoje proizvode od vune. Manifestacija je bila prilika da se razmijene iskustva između učesnika, članova udruženja, privrednika koji izrađuju tradicionalne i nove proizvode od vune i upoznaju se o mogućnostima za saradnju.

Na manifestaciji su učestvovala udruženja iz Zvornika i Tuzle i lica koja se bave izradom proizvoda od vune, javlja Anadolu Agency (AA).

"Nastojali smo da se na jedno mjesto okupe oni koji se bave preradom vune i proizvodnjom artikala za svakodnevnu upotrebu. Cilj je bio da se skrene pažnja na neiskorištene potencijale vune koja danas više predstavlja ekološki problem nego što je koristan resurs. Ova manifestacija bi trebala biti tradicionalna i namjera je da se upravo u Zvorniku afirmiše ova oblast, jer je veliki broj povratničkih domaćinstava formirala porodična stada, ali ne iskorištavaju vunu za ostvarivanje dodatnih prihoda", izjavio je Hazim Karić, predsjednik Udruženja za ekonomiju i ekologiju „Omega“ Zvornik.

Amer Redžić, predsjednik BZK „Preporod“ Zvornik poručio je da je njihov cilj da se tradicija izrade proizvoda od vune otrgnu od zaborava.

"Područje Zvornika i cijelo Podrinje je bilo poznato po tekstilnoj industriji koja je zapošljavala veliki broj radnika. Veliki broj domaćinstava je izrađivao i plasirao na tržište proizvoda od vune. Ova manifestacija ima svoju ekonomsku, sociološku, tradicionalnu, kulturološku i ekološku dimenziju. Zadovoljni smo da možemo ovakvim manifestacijama afirmisati građane da razmišljaju o vrijednosti vunenih proizvoda", istakao je Redžić.

 

Anadolija