Završen Dječiji festival "Hajde svijete budi dijete"

Dječije radosti

Završen Dječiji festival "Hajde svijete budi dijete"

09.10.2015 - 18:42
Ostalo

Pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, a u organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu "Sarajevo", na sceni u Jelićevoj od 6. do 9. oktobra održan je Dječiji festival "Hajde svijete budi dijete", a pozorišne predstave pogledalo je više od hiljadu osnovaca.

Direktor Centra za kulturu Senad Bostandžić smatra da je to bio jedan od najljepših festivala koje JU Centar za kulturu "Sarajevo" radi u okviru Dječije nedjelje. Odigrano je pet predstava, postavljena je likovna izložba i upriličena dramska radionica, koju je vodila Jasna Diklić. 

Sve predstave su bile besplatne. Mislim da je Dječiji festival i ovaj put pokazao punu opravdanost postojanja - kazao je. Posljednjeg dana Festivala odigrana je predstava "Bajka o čarobnom sviraču", autora Tode Nikoletića u izvedbi dramske sekcije nižih razreda Sedme osnovne škole iz Blažuja. 

Za mališane osnovnih škola upriličene su i predstave "Lutke nam pričaju", autora Sabita Agića; "Čarobnjaci sa šumskog izletišta" Narodnog pozorišta iz Tuzle; "Mi smo mala družina" i "Bajkine bajke", u režiji Safeta Hadžimehanovića. Postavljena je i likovna izložba "Čarobna kućica", te dramska radionica za nastavnike osnovnih škola, koju je vodila Jasna Diklić. 

Predstave su gledali učenici OŠ Silvije Strahimir Kranjčević, OŠ Hasan Kikić, Katolički školski centar, OŠ Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak, OŠ Alija Nametak, OŠ Musa Ćazim Ćatić, KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, te JU Djeca Sarajeva. Prisustvovali su i mališani iz Starog Grada odnosno dva razreda OŠ Vrhbosne i OŠ Hamdija Kreševljaković - saopćeno je iz Općine Centar. 

Fena