Završen Peti festival glumaca BiH: Najbolji glumci Vanesa Glođo i Aleksandar Ristanović

Festival održan u Konjicu

Završen Peti festival glumaca BiH: Najbolji glumci Vanesa Glođo i Aleksandar Ristanović

16.05.2018 - 12:03
Pozorište

Sinoć je u Konjicu završen Peti festival glumaca Bosne i Hercegovine. Nagrada za najbolju glumicu pripala je Vanesi Glođo za ulogu 'Klare' u predstavi 'Radnja na uglu', Kamernog teatra 55, Sarajevo, dok je za najboljeg glumca proglašen Aleksandar Ristanović, za ulogu 'Lefterisa' u predstavi 'Mlijeko', Studentskog pozorišta Banja Luka.

Riječ je o jedinom festivalu u zemlji koji posebnu pažnju i poštovanje posvećuje najznačajnijim akterima teatarskog čina, glumcima i glumicama. 

Osim nagrada, upriličen je i muzički program, koncert Aldine Medije sa umjetnicima iz Konjica.

U pratećem ansamblu instrumentalista, vokala i glumaca učestvovali su: Aldina Medija (vokal), Dino Džumhur (bubanj), Almir Batan Macić (bas gitara), Sayid Rezić (piano), Amina Madžak (prateći vokal), Emil Fejzagić (gitara), Fadil Buturović (harmonika), Vanja Alikadić (gitara), glumci i glumice Pozorišta 'Neretva' iz Konjica, Konjički tamburaši, te specijalna gošća Amna Keskin.

Ovogodišnji repertoar Petog Festivala glumca BiH u Konjicu je pomjerio granice u kvaliteti predstavljenih sadržaja, različitih poetika, estetika i raznovrsnosti žanrova prisutnih u devet profesionalnih kazališnih produkcija i 11 pratećih off programa u oblsti: likovnosti, lutkarstva, dramske književnosti i domaće kazališne produkcije za osnovce.

Organizator Festivala Centar za kulturu Narodnog univerziteta Konjic.

BNN.BA/Foto Bljesak.info