Žena dobitnica Nobelove nagrade za fiziku, prvi put poslije 55 godina

Tek treći Nobel dodijeljen ženi nakon 1903. i 1963. godine

Žena dobitnica Nobelove nagrade za fiziku, prvi put poslije 55 godina

02.10.2018 - 13:47
Ostalo

Nobelovu nagradu za fiziku za 2018. godinu dobilo je troje fizičara za važna otkrića u fizici lasera. Polovina nagrade, ukupnog iznosa od oko milion dolara, pripala je Arthuru Ashkinu za razvoj optičkih skalpela koji se primjenjuju u istraživanjima bioloških sustava, među ostalim i u medicini. Drugu polovicu podijelili su Gérard Mourou s École Polytechnique u Francuskoj i Donna Strickland s University of Waterloo u Kanadi za razvoj metode kojom se stvaraju ultrakratki laserski, optički pulsovi velikog intenziteta, objavila je Švedska kraljevska akademija. ​To je tek treći Nobel za fiziku koji je dodijeljen ženi, nakon što ga je 1903. dobila Marie Curie, a potom 1963. Maria Goeppoert-Mayer.

Nobelova nagrada

Curie je Nobela podijelila sa svojim suprugom Pierreom Curiem i s Antoineom Henrijem Becquerelom za istraživanja radioaktivnosti.

Goeppoert-Mayer, Amerikanka rodom iz Njemačke, podijelila je nagradu za otkrića o jezgrama atoma.

Doznavši za nagradu, Strickland je rekla kako je prvo pomislila kako je to ludo i pitala se je li to stvarnost.

„Što se tiče toga da je dijelim s Gerardom, naravno, on je bio moj mentor i on je CPA (Chirped Pulse Amplification) doveo do velikih visina, tako da svakako zaslužuje ovu nagradu. Također mi je jako drago da ju je dobio Art Ashkin. Mislim da je on u ranim danima napravio tolika mnoga otkrića iz kojih su drugi ljudi napravili velike stvari tako da je fantastično da je to napokon priznato“, rekla je.

Zanimljivo je da je Nobel ove godine pripao jednoj znanstvenici samo nekoliko dana nakon što je fizičar prof. Alessandro Strumia, sa Sveučilišta u Pisi dobio otkaz u CERN-u zbog izjave da je fizika postala seksistička prema muškarcima, odnosno da se fizičarke lakše zapošljavaju od svojih muških kolega čak i kada su uspješniji znanstvenici.

BNN.BA