15 sitnica koje vam mogu pomoći da budete sretni na poslu

Uljepšajte sebi radni dan

15 sitnica koje vam mogu pomoći da budete sretni na poslu

29.07.2015 - 11:44
Zanimljivosti

Ključ sreće na poslu nije u velikim stvarima već u detaljima. Iznenadit ćete se kako male stvari mogu uljepšati vaš radni dan. Ko ne bi želio da se u ponedjeljak osjeća kao petkom?

Ovih 15 sitnica će sigurno to učiniti.

1. Uljepšajte svoj radni prostor - Bilo fotografijama, malenim kaktusom ili ukrasnom olovkom.

2. Prošetajte - Uzmite svježeg vazduha i poboljšajte protok krvi. Šetnja ne mora biti duga - dovoljno je i deset minuta.

3. Hidrirajte se - Klinika Mayo prepručuje da pijete između dva i tri litra vode dnevno.

4. Udijelite kompliment - Da, primanje komplimenata čini da se osjećate dobro, ali i davanje komplimenata čini isto tako, pa možda i više. Ono što je važnije, možete uljepšati nečiji dan.

5. Biljke - Imati biljku doprinosi zdravlju i pozitivnom okruženju i to vas može učiniti energičnijim. Za početak počnite sa kaktusom.

6. Porazgovarajte sa sobom - Možda vam se čini suludim pričati sa samim sobom u ogledalu, ali to zaista može poboljšati vaš radni dan. Prema Britanskoj asocijaciji psihologa, obraćajući se sebi sa "ti", može biti efektivan pojačivać sreće.

7. Koristite pravo posuđe - To čini vaš ured udobnijim i domaćim.

8. Gledajte fotografije štenadi - Ili bilo šta što vas nasmijava. Smijeh nije samo pojačivač raspoloženja. On također simulira rad vašeg srca, pluća i mišića, ali i povećava iznos endorfina koji otpušta mozak.

9. Vrtite se na stolici - Zabavno je!

10. Pomozite nekome - Volontiranje je korisno i za mentalno i fizičko zdravlje. Pomaganje drugima pomaže vama da se osjećate više povezanim s nekom osobom ali osjećat ćete se i korisnim. Također može pomoći i u snižavanju krvnog tlaka.

11. Koristite mirisno ulje - Njegova uloga nije da samo miriše lijepo. Svako ulje ima svoju jedinstvenu funkciju, od peperminta koji pomaže probavi, do lavande i kamilice koje smiruju živce.

12. Postavite sebi male ciljeve - Kada krenete na posao ujutro, napravite malu listu od dva ili tri najvažnija zadatka za taj dan. Raspoređivanje vaše sedmice na manje projekte će učiniti da ona izgleda manje teška.

13. Jedite "fancy" grickalice- Spakujte nekoliko jabuka kući i pospite ih bademovim puterom, ili kupite sjemenke narandže i humus. Jest ćete zdravo.

14. Odmorite - Ako ste nefokusirani ili "istrošeni", vrijeme je za pauzu. Bolje ćete raditi.

15. Radite negdje drugo (ili nađite novi posao!) - Ako ste uprkos naporima nesretni na poslu, možda je vrijeme da počnete tražiti novi. Teško je krenuti ispočetka, ali ko zna, možda promjena posla može biti vaš novi pojačivač energije koji zaista trebate.

Izvor: 
n1