Andrija Dimitrijević: Kinematografija jedina grana umjetnosti koja ima mogućnost za sticanje novca

Zemlje regiona imaju slične kinematografij

Andrija Dimitrijević: Kinematografija jedina grana umjetnosti koja ima mogućnost za sticanje novca

16.08.2015 - 12:03
Film/TV

Kinematografija je jedina grana umjetnosti koja ima mogućnost za sticanje novca od koje može da živi veliki broj ljudi - kazao je u razgovoru za Fenu prodekan za nastavu na Fakultetu dramske umjetnosti u Beogradu Andrija Dimitrijević.

Objasnio je da kinematografija nije samo proizvodnja, distribucija i prikazivanje filmova već podrazumijeva obrazovanje kadra, ulaganje u infrastrukturu, tehnička dostignuća za razvoj filma i izdavaštvo.

- U kinematografiji su tehničke osobe isto toliko bitne kao i sami umjetnici. Gotovo da ne postoji nijedna profesija u svijetu koja uključuje toliko različitih stručnjaka - ocijenio je.

Smatra da sve zemlje regiona imaju slične kinematografije, ali da se razlikuju u pojedinim segmentima.

Dimitrijević je podsjetio da je prije 30 godina najbolji časopis o kinematografiji bio izdavan u Sarajevu, a to je "Sineast".

- Iz njega smo svi učili. Trčao sam da ga kupim i nisam izlazio iz kuće dok ga nisam nekoliko puta pročitao. To je bio izuzetno visoki nivo i tada je u oblasti izdavaštva Sarajevo bilo u nivou SAD-a - objasnio je Dimitrijević.

Govoreći o obroju kvalitetnih filmova u regonu, nije htio izdvojiti nikoga, ali je kazao da su Hrvatska, BiH, Srbija i Makedonija malo bolji od Crne Gore.

Istakao je da u kinematografiji s jedne strane postoji želja da se zaradi uloženi novac da bi se uložio u neki drugi proizvod. Iz tog razloga, kinematografija podilazi određenim sadržajima zbog povećanja broja gledalaca.

- To se automatski suprotstavlja želji da taj film bude više autorski ili umjetnički, jer takvi filmovi nisu za širu populaciju i nisu izvor zarade - kazao je Dimitrijević.

Također smatra da je u regionu došlo do inflacije filmskih festivala u posljednjih 15 godina koji slabe karakter filma, ali ipak približavaju filmove publici koja ga može pogledati odmah. 

Dimitrijević je naglasio da nijedna od zemalja regiona nije uvela filmsko, televizijsko i dramsko obrazovanje u osnovne i srednje škole, kao što je slučaj s likovnom i muzičkom umjetnošću. 

Govoreći o problemu izdavaštva, kazao je da se prvenstveno mora odgojiti i obrazovati publika i autorski kadar, a kao najbolju u regionu izdvojio je Hrvatsku.  

- Slovenija i Srbija sporadično stižu Hrvatsku, ali ne tako kvalitetno. U Hrvatskoj su autori i istraživači vrlo ozbiljni, kao i i samo uredništvo - zaključio je Dimitrijević u razgovoru za Fenu. 
 

Izvor: 
Fena