Astronomi otkrili novu planetu sličnu Zemlji

"Možda moguć život na Rss 128b"

Astronomi otkrili novu planetu sličnu Zemlji

16.11.2017 - 14:57
Zanimljivosti

Novootkrivena planeta kojoj su astronomi dali ime Ross 128b još je jedan od kandidata za traženje znakova života u svemiru i drugi je najbliži našem solarnom sistemu, otkrio je Evropski južni opservatorij (ESO). Nova planeta od Zemlje je udaljena 11 svjetlosnih godina, veličine je slične Zemljinoj i na njoj godina traje nešto kraće od 10 dana. Astronomi kažu da Ross 128b omogućava dobre uvjete za život.

Uslovi za život na novoj bi planeti mogli biti puno bolji nego na drugim zvijezdama u našoj okolini. Ross 128 b vrlo je blizu svoje zvijezde zbog čega ima kratku orbitu, ali nije izložen visokim temperaturama jer je ta njegova zvijezda ohlađena, a ne emituje ni zračenje.

Ross 128b oko svoje zvijezde se okreće 20 puta bliže nego Zemlja oko Sunca.

ESO upravo analizira rasute fotone svjetlosti koja potiče iz njegovog smjera, nastojeći ustanoviti kakav je sistem Rossove atmosfere. 

Planeta je otkrivena spektrografom HARPS, instaliranom na teleskopu ESO-a u Čileu, objavljeno je u časopisu Astronomy and Astrophysics. Uprkos tom što se nalazi vrlo blizu svojoj zvijezdi Ross 128b dobiva samo 1,38 puta veće zračenje svoje zvijezde u odnosu na Zemlju.

Jedna je strana planeta trajno okrenuta toplini zvijezde, a druga je u vječnom mraku. To je jedan od razloga zbog kojih astronomi nisu sigurni bi li takav planet bio nastanjiv.

Izvor: 
BNN.BA