Beč najbolji grad za život

U austrijskoj prijestolnici najbolje je živjeti

Beč najbolji grad za život

14.08.2018 - 12:27
Zanimljivosti

Glavni grad Austrije, Beč, nalazi se na prvom mjestu liste najboljih gradova za život, piše britanski list The Guardian. Beč je, prema kvaliteti života, redovno na prvom mjestu ljestvice koju svake godine sastavlja konzultantska kompanija Mercer. Nakon što je sada osvojio i Economistovu ljestvicu, više nema dvojbe da je u austrijskom glavnom gradu - najbolje živjeti.

S trona je tako srušen australijski Melbourne koji je već sedam puta osvojio navedeno priznanje, no ove je godine zbog niže stope kriminala u Beču, te zbog manje prijetnji vezanih uz vojne napade, nagrada otišla u evropsku metropolu.

"Nekoliko posljednjih godina gradovi u Europi pogođeni su širenjem terorističkih prijetnji, što je uzrokovalo pojačane sigurnosne mjere, no protekle su se godine povratili u normalu", izjavili su iz Economist Intelligence Unita.

"Dugogodišnji kandidat za naslov, Beč, uspio je izbaciti Melbourne s prvog mjesta zbog povećane ocjene u kategoriji stabilnosti", napisali su iz EIU-a.

Na drugom kraju liste, Damask je zadržao posljednje mjesto, a ispred njega su glavni grad Bangladeša, Dhaka i Lagos u Nigeriji. Navedeno istraživanje ne uključuje nekoliko najopasnijih svjetskih metropola, kao što su Bagdad i Kabul.

Beč i Melbourne postigli su maksimalne bodove u kategorijama zdravstvene zaštite, obrazovanja i infrastrukture i na čelu su liste. Slijede ih Osaka (Japan), Calgary (Kanada), Sydney (Australija), Vancouver (Kanada), Tokyo, (Japan), Toronto (Kanada), Copenhagen, (Danska) te na desetom mjestu Adelaide (Australija).

Izvor: 
BNN.BA