Bizarna bolest od koje pati milion Japanaca

Pakao zvani “Hikikomori“

Bizarna bolest od koje pati milion Japanaca

10.07.2015 - 10:08
Zanimljivosti

Milion mladih Japanaca svojevoljno se odreklo kontakta sa drugim ljudima. Oni žive zaključani u četiri zida, gde surfuju internetom i čitaju stripove. Neki u izolaciji provedu i po trideset godina.

Hikikomori“ je zajednički naziv za sve one koji, prema riječima japanskih stručnjaka, pate od misteriozne „socijalne bolesti“.

Želja za otuđenjem javlja se iznenada i bez očiglednog razloga, a toliko je jaka da „oboljeli“ prekidaju svaku vrstu veze sa prijateljima i članovima porodice. Dešava se da prođu mjeseci, ili čak godine, a da ne progovore ni jednu jedinu riječ.

- Ovde govorimo o potpuno formiranim ličnostima koje su u većini slučajeva visoko obrazovane. To su mladi koji su završili kvalitetne fakultete, izgradili međuljudske odnose i odjednom odlučili da pobjegnu od svega toga - kaže dr Takahiro Kato, jedan od stručnjaka za ovaj poremećaj, koji je i sam bio „hikikomori“.

Juto Oniši (18) iz Tokija tri godine nije napustio svoju sobu. Dane je provodio pred računarom ili čitajući japanske „manga“ stripove, i nije imao želju da popriča ni sa kim. Sada je konačno potražio stručnu pomoć.

- Izgubio sam dodir sa stvarnošću. Znao sam da to nije dobro, ali nisam imao snage da bilo šta mijenjam - kaže Oniši, koji za svoje stanje krivi neuspjeh u srednjoj školi.

Doktor Kato se slaže da su mladi Japanci pod velikim pritiskom koji često ne mogu da izdrže.

- Roditelji od njih zahtjevaju besprekorne rezultate, a ako ne mogu da ih postignu, osećaju se bezvrijedno - kaže on.

Izvor: 
blic.rs