Čuveno odijelo s Mjeseca se raspada

Traže novac za spas

Čuveno odijelo s Mjeseca se raspada

22.07.2015 - 09:12
Zanimljivosti

Stručnjaci kažu da je odijelo napravljeno od materijala koji se s vremenom troše i pucaju, a novcem prikupljenim preko Kickstartera, odijelo bi se moglo popraviti.

Odijelo Neila Armstronga u kojem se 1969. godine spustio na Mjesec u jako je lošem stanju i prijeti mu raspadanje, ali zahvaljujući najnovijoj kampanji na Kickstarteru to bi se moglo spriječiti. 

Smithsonian Institution počeo je prikupljanje sredstava za spašavanje Armstrongova odijela, a cilj je prikupiti 500.000 dolara u 30 dana. Kako sada stvari stoje. Čini se da je to i više nego realno jer u samo jednom danu korisnici interneta uplatili su gotovo 160.000 dolara, piše Daily Mail.

Kampanja pod nazivom "Oživimo odijelo" podsjeća da je Armstrongova odjeća vrlo važan podsjetnik na prvo ljudsko spuštanje na Mjesec te da po sebi ima čak i čestice Mjesečeve prašine. 

Stručnjaci kažu da je odijelo napravljeno od materijala koji se s vremenom troše i pucaju, a novcem prikupljenim preko Kickstartera, odijelo bi se moglo popraviti i konzervirati. Također, na njemu će biti moguće izvršiti i digitalno skeniranje te detaljnu analizu.

Zbog lošeg stanja u kojem se nalazi odijelo je 2006. godine maknuto iz muzeja Smithsonian. Prikupe li novac za njegov popravak, ono bi se tamo moglo vratiti i to 2019. godine, na 50. godišnjicu slijetanja na Mjesec.  

Izvor: 
24sata.hr