Danas je prvi dan proljeća i Međunarodni dan sreće

Proljeće počinje danas u 17.15 sati na sjevernoj Zemljinoj polulopti

Danas je prvi dan proljeća i Međunarodni dan sreće

20.03.2018 - 10:38
Zanimljivosti

Proljeće počinje danas u 17.15 sati na sjevernoj Zemljinoj polulopti, a trajat će do 21. juna, kada počinje ljeto. Također, danas se i širom svijeta obilježava Međunarodni dan sreće.

Posljednjeg vikenda u martu počet će i ljetno računanje vremena, a u noći između 24. i 25. marta satovi će se pomjeriti jedan sat unaprijed.

Početak proljeća, kao i početak jeseni, poklapaju se s ravnodnevicom ili ekvinocijem, pojavom u astronomiji kada Zemljina osa nije nagnuta ni od ni prema Suncu, a središte Sunca nalazi se u ravnini Zemljinog ekvatora. Sunce na svom prividnom pomijeranju po ekliptici prolazi kroz proljetnu točku u trenutku proljetne ravnodnevice i jesensku tačku u trenutku jesenske ravnodnevice. Od 2008. do 2101. godine, proljetna ravnodnevica pada 19. ili češće 20. ožujka.

Međunarodni dan sreće

Međunarodni dan sreće, 20. mart, proglasili su Ujedinjeni narodi 2012. godine na prijedlog Kraljevine Butan koji je prihvaćen jednoglasno i sve 193 zemlje članice pozitivno su glasale i donijele rezoluciju 66-281.

U rezoluciji se objašnjava uvođenje tog dana u kalendar slavlja: “cilj je povećanje svijest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svjetskog stanovništva’, s obzirom da je ‘potraga za srećom temeljni ljudski cilj”.

Izvor: 
Fena