Društvene mreže pune su ovakvih fotografija, ali šta predstavljaju ove tetovaže?

Novi trend ili...

Društvene mreže pune su ovakvih fotografija, ali šta predstavljaju ove tetovaže?

02.07.2015 - 18:56
Zanimljivosti

Fotografije tetovaža koje podsjećaju na interpunkcijski znak masovno se objavljuju po društvenim mrežama. Ipak, nije u pitanju samo puki trend, jer one imaju mnogo dublje značenje.

Nevladina organizacija „The Semicolon project” podržava i ohrabruje svakoga ko je ikada imao problema sa depresijom ili suicidnim mislima da objavi fotografiju sa nacrtanom tačkom i zarezom.
Dok su se neki korisnici društvenih mreža odlučili da jednostavno markerom nacrtaju ovaj znak, drugi su rešili da ga istetoviraju.

Ali, zbog čega baš ovaj znak?

Iz ove organizacije kažu da tačka i zarez imaju metaforičko značenje.

- Tačka i zarez zapravo predstavlju rečenicu koju je autor mogao da završi, ali ipak nije. Autor ste zapravo vi, a rečenica predstavlja vaš život – ističu iz ove organizacije.

Oni objašnjavaju da je ovaj projekat posebno važan za one koji i dalje imaju ovakvih problema, za osobe koje su sklone samopovrjeđivanju, depresiji, anksioznosti i mračnim mislima. Za sve one koji trenutno prolaze kroz težak period i kojima je srce slomljeno.

Mnogi korisnici društvenih mreža su uz objavljenu fotografiju riješili da sa drugima podjele i svoje potresne priče.

Jedan korisnik Instagrama napisao je da namjerava da istetovira ovak znak i time simboliše sopstvenu hrabrost pomoću koje je uspio da ispliva iz mračnih dubina u koje ga je depresija povukla.

- Zahvalan sam svima koji su tada bili uz mene. Vjerovatno ću se do kraja života boriti sa depresijom, ali želja za samoubistvom i samopovrjeđivanjem odavno je iščezla. Moja „rečenica” još uvijek nije gotova – napisao je on.

Mnogi korisnici društvenih mreža podržali su ovaj projekat sa željom da ohrabre i uliju nadu onima koji se i dalje bore sa depresijom uz poruku da nisu sami, da su dovoljno vrijedni i voljeni, bez obzira na to kako se osjećaju.

 

Izvor: 
zena.blic.rs