Evropa sve bliže konačnom ukidanju pomjeranja sata

84 posto građana EU želi kraj "pomjeranju sata"

Evropa sve bliže konačnom ukidanju pomjeranja sata

04.09.2018 - 00:06
Zanimljivosti

Evropa je sve bliže konačnom ukidanju pomjeranja sata. Nakon što su ove sedmice objavljeni rezultati internetske ankete Evropske komisije o tom pitanju, predsjednik Komisije Jean Claude Juncker najavio je da će EU poslušati volju Evropljana. U anketi je učešće uzelo rekordnih 4,6 miliona građana Europa, a njih 84 posto izjasnilo se za ukidanje pomjeranja sata. 

Tačno 76 posto učesnika ankete izjasnilo je da je pomicanje sata dvaput godišnje za njih "vrlo negativno" ili "negativno" iskustvo.

Juncker je izjavio da "miloni misle da bi u budućnosti trebali imati ljetno računanje vremena cijele godine". "To će se i dogoditi. Ljudi to žele, mi ćemo to napraviti", rekao je Juncker. 

Iako se iz njegove izjave sasvim jasno može zaključiti kako je većina od 84 posto Evropljana glasala da EU ostane na ljetnom, a ne zimskom računanju vremena, o tome službeni rezultati još uvijek nisu poznati.

Kada je riječ o tome, postoji dosta nedoumica odlučuju li članice same žele li zimsko ili ljetno računanje vremena ili odluku donosi EU

Sad, nakon što su se građani većinom odlučili za ukidanje pomicanja sata, na redu su države članice Europske unije i Europski parlament koji moraju odlučiti žele li da sat ostane na ljetnom ili zimskom računanju vremena.

Računanje vremena trenutno je uređeno Direktivom 2000/84/EZ. U njoj je propisano da države članice prelaze na ljetno računanje vremena posljednje nedjelje u martu i vraćaju se na zimsko računanje vremena posljednje nedjelje u oktobru. Prijedlog te direktive sad će se mijenjati i poslati Evropskom parlamentu na raspravu. Kad se članice dogovore oko novog prijedloga Direktive, ona se objavljuje, a države članice imaju određeni rok da je implementiraju u svoje zakonodavstvo.

Razlika između zimskog i ljetnog računanja

Zimsko računanje vremena je ono računanje kakvo smo koristili prije osamdesetih godina prošlog stoljeća i uvođenja odluke o pomicanju kazaljki. Pomicanje kazaljki dva puta godišnje uvelo se kako bi se uzela u obzir promjena sužine dana te bolje iskoristilo svjetlo po danu.

Većina država članica EU-a ima dugu tradiciju ljetnog računanja vremena, većinom još iz doba Prvog i Drugog svjetskog rata ili naftne krize 70-ih godina. Zemlje su se tad odlučivale na ljetno računanje vremena prije svega radi uštede energije. Drugi su razlozi bili sigurnost na cestama, više mogućnosti za rekreaciju u večernjim satima zbog dužeg dana ili pak usklađivanje s praksom susjednih država ili glavnih trgovinskih partnera.

Izvor: 
BNN.BA/Index.hr