Festival La Tomatina

Atrakcija gađanja paradajzom

Festival La Tomatina

08.06.2015 - 20:45
Zanimljivosti

La Tomatina, festival koji se održava od 1945. godine svake posljednje srijede u avgustu, postao je simbol Španije. Održava se u gradiću Bunjol, nadomak Valensije.

Ova tradicija je započeta kada se grupa mladića zabavljala na seoskom trgu tokom defilea, muzike i raznih drugih događanja u ovom malom mjestu. Za sada je prerasla u tradiciju.

Okupljeni ljudi u iščekivanju borbe počinju nestrpljivo da uzvikuju: „Paradajz, paradajz.“ Pucanj. Počinje rat paradajzom.

Nekoliko kamiona prethodno dovozi jeftine i nejestive zalihe iz Kasteljona, gde se paradajz uzgaja specijalno za ovaj festival. Pošto se oružje istovari, svi prisutni ushićeno pohrle ka paradajzu, počinju da se bacaju, skaču, gađaju se…Za kratko vrijeme Bunjolom teče kisela, crvena, reka paradajza, u koju se rijetko ko usudi da zaroni.

Sat vremena od početka Tomatine, ispaljuje se drugi pucanj koji označava kraj rata. Poslije toga slijedi najteži dio, čišćenje grada. Nakon što se sve vrati u normalu, svim ljubiteljima ovog neobičnog festivala, preostaje da sačekaju sledeću godinu, kako bi Bunjol ponovo obojili u crveno.

Učešće u ovoj manifestaciji počelo je od prije dvije godine da se naplaćuje, a broj učesnika je zbog sigurnosnih razloga ograničen na 22000.

Izvor: 
quepasa.drustvohispanista.rs