Film "Dobra žena" Mirjane Karanović na Sundance Film Festivalu

Najveći festival nezavisnog filma u svijetu

Film "Dobra žena" Mirjane Karanović na Sundance Film Festivalu

04.12.2015 - 15:07
Film/TV

“Dobra žena”, rediteljski prvijenac glumice Mirjane Karanović, imaće svjetsku premijeru u sklopu međunarodnog takmičarskog programa, na Sundance Film Festivalu od 21. do 31. januara.

"Ovo je najbolji način da promovišem svoje prvo autorsko filmsko djelo. Izuzetno sam ponosna, ne samo zbog sebe, nego zbog čitave ekipe koja me s puno poverenja, ulažući gotovo podjednaku energiju kao i ja, pratila na tom putu stvaranja", rekla je Karanović povodom učešća na Sundance Film Festivalu.

Film “Dobra žena” je nastao u produkciji "This and That Productions“ iz Srbije, a producentica je Snežana Penev. Bosanskohercegovački koproducent filma je "Deblokada“ iz Sarajeva, koproducenti Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović, a podržan je i od Fondacije za kinematografiju Sarajevo. "Dobra žena“ za koju je Mirjana pisala i scenario, uz saradnike Stevana Filipovića i Darka Lungulova, je film o suočavanju s ličnom prošlošću i spoznaji. Nakon 30 godina braka, glavna junakinja saznaje tajnu o svom mužu, zbog koje je prisiljena da donese odluku da li će nastaviti da živi skrivajući istinu od sebe same, ili će ostaviti sve ono što je dotad stekla i započeti novo poglavlje, što je u njenim godinama prilično zastrašujuće. Uz Mirjanu Karanović koja se u filmu pojavljuje i kao glumica, vrlo zapažene uloge su ostvarili Boris Isaković, Jasna Đuričić, Hristina Popović, Ksenija Marinković te bh. glumci Vlado Kerošević i Ermin Bravo. Direktor fotografije je Erol Zubčević. Post-produkciju slike i dizajn plakata radila je Fabrika Sarajevo.

Najveći festival nezavisnog filma u svijetu Sundance Film Festival objavio je selekciju takmičarskog programa The World Cinema Dramatic. Tom prilikom, direktor i osnivač Sundance Instituta Robert Redford rekao je da su svi izabrani filmovi i reditelji jedinstveni po snazi svojih priča i vizija, te da će nakon svoje američke premijere krenuti na put po cijelom svijetu, saopćila je "Deblokada".

Izvor: 
Fena