Film 'Smrt u Sarajevu' bh. kandidat za Oskara

Bosne i Hercegovine već 14 godina kandidira film Američkoj Akademiji u kategoriji za "Najbolji strani igrani film"

Film 'Smrt u Sarajevu' bh. kandidat za Oskara

31.08.2016 - 19:07
Film/TV

Film "Smrt u  Sarajevu" reditelja Danisa Tanovića ovogodišnji je kandidat Bosne i Hercegovine za nagradu Oskar, što je izbor Udruženja filmskih radnika BiH, uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo.

Svjetsku premijeru film je imao ove godine na filmskom festivalu u Berlinu gdje je osvojio Srbrenog Medvjeda za najbolji igrani film u glavnoj konkurenciji ovog festivala. 

Film je u kinima u BiH distribuiran u maju ove godine, a uspješno je prikazan na brojnim filmskim festivalima te i na Sarajevo Film Festivalu.

Uloge su ostvarili Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Izudin Bajrović, Senžana Vidović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić, a producentica filma je Amra Bakšić Čamo SCCA/Pro.ba. Montažu potpisuje Redžinald Šimek a direktor fotografije je Erol Zubčević.

Članovi komisije, koju je ranije potvrdila Američka Akademija, bili su: rediteljica i predsjednica UFRBiH Ines Tanović, scenaristica Elma Tataragić, kostimografkinja Lejla Graho, reditelj Pjer Žalica, scenograf Vedran Hrustanović, direktor fotografije Amel Đikoli, reditelj Srđan Vuletić, producent Zoran Galić i montažer Predrag Solomun. 

Mogućnost prijave, prema pravilima Američke Akademije, imali su producenti sa bh. dugometražnim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1. oktobra 2015. do 1. oktobra 2016. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana u kontinuitetu.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 14 godina kandidira film Američkoj Akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.

Izvor: 
Fena