Gdje malene sirijske izbjeglice spavaju?

Zaboravljeno djetinstvo

Gdje malene sirijske izbjeglice spavaju?

19.11.2015 - 09:30
Zanimljivosti

Nagrađivani švedski fotograf Magnus Wennman slijedio je izbjeglice iz Sirije po okolnim zemljama koji su putovali preko kopna i mora u neizvjesnu budućnost. Uslikao je slike malene djece koji pokušavaju zaspati. Ovo je dovelo do serije fotografija pod nazivom: “Gdje sirijska djeca spavaju?”

Slike pokušavaju objasniti dnevni život djeteta sa svim njegovim osnovnim potrebama. Kad krenu leći, ova djeca su gladna, bolesna i traumatizirana. Ne igraju se. Neki ne znaju govoriti. Jedna 5-godišnja djevojčica se boji i svog jastuka.Već dvije godine ne spava kod kuće i ne može shvatiti da njen jastuk nije izvor opasnosti.

Na svom putovanju fotograf je vidio djecu kako hodaju po granicama Amerike i Evrope tražeći zaštitu.  Kaže: “Uvijek sam imao problem s tim da prihvatim toliko tuge odjednom. Foksirao sam se na one male stvari…”. Na fotografiji je slika dječaka kojem je bomba promijenila život. Bomba je bačena blizu njegove kuće i sve je uništeno. Pokušali su dva puta preći more iz Turske u malom čamcu, a na kraju su uspjeli završiti blizu mađarske granice.

Zamislite samo kada biste svoje dijete morali ostaviti da spava u ovim uslovima…

Izvor: 
gugu.ba