Google današnji logo posvetio novinarki koja je prva objavila početak Drugog svjetskog rata

Clare Hollingworth ostala zapamćena u povijesti

Google današnji logo posvetio novinarki koja je prva objavila početak Drugog svjetskog rata

10.10.2017 - 14:36
Zanimljivosti

Najveći globalni internet pretraživač Google danas se prisjetio engleske novinarske Clare Hollingworth koja je u povijesti ostala zapamćena kao prva ratna dopisnica koja je prva objavila vijest o izbijanju Drugog svjetskog rata. 

Kao dopisnice The Daily Telegrapha 1939. godine, dok je putovala iz Poljske u Njemačku, Clare je uočila i izvijestila o njemačkim snagama na poljskoj granici. Tri dana nakon toga prva je izvijestila o njemačkoj invaziji na Poljsku.

Hollingworth je rođena 1911. godine u Knightonu, južnom predgrađu Leicestera. Rano je pokazala zanimanje da postane pisac, protiv volje svoje majke, a njen interes za ratnim temama potaknut je posjetima povijesnim bojnim područjima u Velikoj Britaniji i Francuskoj s ocem. Nakon što je napustila školu, pohađala je domaću znanstvenu školu u Leicesteru, koju nije voljela.

Hollingworth je bila zaručena za sina poznate lokalne porodice, ali umjesto braka odabrala je posao tajnice organizatora Worcestershire sindikata LNU (LNU). Stekla je stipendiju UCL škole za slavenske i istočnoevropske studije u Londonu, a kasnije i na Sveučilištu u Zagrebu za studij hrvatskog jezika.

U mjesecima koji su prethodili zaposlenju u Telegraphu u maju 1939. Hollingworth je dobila nadimak 'Scarlet Pimpernel' jer je pomogla oko 3.500 Židova da pobjegnu od nacista, organizujući njihovu evakuaciju iz Katowica u Veliku Britaniju.

Hollingworth je izvještavala o sukobima u Palestini, Alžiru, Iranu, Egiptu, Pakistanu, Kini, Jemenu i Vijetnamu. Bila je prva osoba koja je razgovarala s iranskim šahom i izvještavala iz Pekinga za vrijeme vladavine Mao Ce Tunga.

Clare je preminula 10. januara ove godine u Hong Kongu u 106. godini.

Izvor: 
BNN.BA