Goražde - predstavljen novi način pametne upotrebe energije

Edukativno - zabavni događaj ”Lajk za pametnu energiju”

Goražde - predstavljen novi način pametne upotrebe energije

26.07.2016 - 20:15
Zanimljivosti

Edukativno – zabavni događaj ”Lajk za pametnu energiju”, na kojem su brojni posjetioci saznali korisne savjete i načine pametne upotrebe energije, upriličen je na Trgu branilaca grada u Goraždu.

Zaštitno lice kampanje ”Lajk za pametnu energiju” je profesor Atom, koji ima odgovor na svako pitanje u vezi sa energetskom efikasnošću.

Na događaju, profesor je ukazao djeci i mladima na značaj efikasnije upotrebe energije, podijelio korisne savjete o tome kako da pametno koriste energiju u domaćinstvima i školama, te da ostvaruju značajne finansijske uštede. Kroz kviz znanja ”Znanjomat” obradovani su zanimljivim nagradama.

Kampanja ”Lajk za pametnu energiju” dio je projekta ”Zeleni ekonomski razvoj”, koji Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u saradnji sa partnerima Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Švedskom ambasadom u BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske implementira u Bosni i Hercegovini, saopćili su organizatori kampanje.

Cilj je smanjenje trošenja javnih sredstava na potrošnju energije i vode, osigurati finansijske mehanizme za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje „zelenih radnih mjesta“, te osigurati održiv ekonomski razvoj.

"Za budući razvoj od izuzetne je važnosti ukazati stanovništvu na značaj odgovornije i efikasnije upotrebe energije. Realizacija ovakvih i sličnih aktivnosti, ima za cilj da doprinese boljem razumijevanju javnosti za okoliš i pitanja održive energije jer su to značajni elementi za ekonomski i socijalni razvoj zemlje", izjavio je voditelj Sektora za energiju i okoliš u UNDP-u Sanjin Avdić.

Izvor: 
Fena