Graho za BNN: Sarajke se odlično oblače!

Poznata bh. kostimografkinja

Graho za BNN: Sarajke se odlično oblače!

09.06.2015 - 08:53
Moda

Lejla Graho rođena je 1981. u Sarajevu. Diplomirala je produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i radila je na brojnim filmovima radila kao kostimografkinja. Danas je kostimograf u popularnoj TV seriji „Lud, zbunjen, normalan“, "Kriza". Sa njom smo razgovarali o stilu Sarajki i Sarajlija, o modnim hitovima "političara" i o njenim narednim radnim aktivnostima.

-Svojom pojavom 'ispuniš' prostor i tebe zbog odličnog stila primjete svi kada se pojaviš. Da li se kostimografkinja lakše transformira, ovisno o raspoloženju, od vamp žene do klasične dame?

Kao kostimografkinja se lakše transformiram u smislu da imam znanje o stilskom razvoju mode i kostima iako danas nije toliko teško imati uvid u modne trendove, što aktualne što one koje dolaze, ipak su nam sve informacije ukoliko ih želimo na dohvat ruke. Moram priznati da imam poprilično “šarolik” stil, volim da eksperimentišem, oduševljava me street style i sve te bezbrojne mogućnosti kombinovanja odjeće.

-Moda je danas velika industrija ali u posljednje vrijeme vidimo da različiti stilovi daju slobodu da se kombinuje proljetna jakna i sandale ili ljetne čizme koje su bile u prodaji prosle godine. Kako izgraditi svoj stil i oduprijeti se 'modnim trendovima'?

Glavno i osnovno pravilo je da se u odjeći koju nosite osjećate dobro, ugodno i da vam pristaje krojem i materijalom. Ništa gore od lošeg izbora odjeće u kojoj ne možete sjesti kako treba, cipela sa previsokom potpeticom pa se vaš hod umjesto gracioznog pretvori u nespretno hodanje. Često mi se nešto dopadne kao recimo ovogodišnji trend culotte hlače ali mojoj figuri ne laskaju tako da ću ih ipak posmatrati sa strane, dok  tenisicama koje su apsolutni must have ove godine nisam odolila. Trendovima ne robujem, u svom ormaru imam odjeću koju nosim godinama, doduše nekad malo zaboravim na neke komade ali im se uvijek rado vratim. Uz trendi modne dodatke svaka “zaboravljena” kombinacija se može osvježiti i napraviti aktualnom.

-Uspješno radiš posao kostimografkinje, trenutno si zadužena za likove iz popularne serije 'Lud Zbunjen Normalan'. Kako nastaje kostim za jednog lika? Kolika je tvoja umjetnička sloboda u izradi i osmišljavanju kostima?

Nakon što pročitam scenarij u dogovoru s režiserom i glumcem za kojeg radim kostim pristupim realizaciji. Uzima se u obzir sve: godine glumca, profil uloge, koliko je uloga fizički zahtijevna, materijali od kojih se radi kostim To je složen proces koji se ne sastoji samo od shopping.a kako mnogi zamišljaju moj posao. Naravno, shopping dođe na kraju od pijace, second hand.a do shooping centara. Kostimografija je timski rad u kojem ipak imam umjetničku slobodu. Ipak najbitnije je da se glumci osjećaju dobro u kostimu i da im on pomogne da se transformišu u lik i ulogu.

- Kako ocjenjuješ stil Sarajki i Sarajlija? Koliko daju sebi slobode za osmisljavanje odjevnih kombinacija?

Moram priznati da sam u zadnje vrijeme zadovoljna stilom Sarajki i Sarajlija (malo više Sarajki. J) jer dame više vole eksperimentisati dok se muškarci ipak pridržavaju klasičnijeg načina oblačenja. Ljudi u mom neposrednom okruženju se odlično oblače, kroz modni blog Shush Mush koji vode moje prijateljice sam upoznala fantastične dame sa sjajnim stilom i to me baš veseli. Kao da se desila izvjesna renesansa za koju se  nadam da će da potraje.

- Koji savjet bi dala našim političarima? Odjelo ne čini političara ?

Pa prvi savjet bi bio da potraže savjet stilista, javni nastupi podrazumijevaju i određeni način odijevanja. Niko naravno ne očekuje ekstravaganciju ali makar da se poštuju određene norme: da se presitne pruge ili presitan karo uzorak ne slika dobro; da se šlic na sakoima rašije itd. Zapravo najveći problem po meni jesu neprilagođene veličine odijela i loši krojevi. I odijelo nažalost ne čini političara.  

- Tvoji radni planovi?

Trenutno privodim kraju treći ovogodišnji set snimanja od 8 epizoda serije “Lud, zbunjen, normalan” i odmah krećem u kostimske pripreme za kratki igrani film nakon čijeg snimanja krećem u pripreme za nove epizode “Lud, zbunjen, normalan”. Aktivno, radno ljeto. 

 

Izvor: 
Redakcija / BNN