Hakeri napali i Walt Disney: Traže otkupninu ili objavljuju filmove

Potvrdio Bob Iger

Hakeri napali i Walt Disney: Traže otkupninu ili objavljuju filmove

17.05.2017 - 11:47
Film/TV

Bob Iger, šef jedne je od najvećih svjetskih medijskih i produkcijskih kuća zabavnog programa u svijetu Walt Disney potvrdio je u New Yorku da su hakeri pristupili još uvijek neobjavljenim Disneyevim filmovima te da traže novac kako ih ne bi objavili.

Nije precizirano o kojim filmovima je riječ, ali je istaknuto kako kompanija "neće popustiti pred ucjenama", piše Hollywood Reporter.

Izvori tvrde kako Disney sarađuje s FBI-em te da zajedno prate moguće prerane objave na internetu.

Filmska stranica "Deadline" piše da se radi o novim "Piratima s Kariba" ("Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales" - "Pirati s Kariba: Mrtvac ne priča bajke") koji bi se u kinima trebali naći 26. maja, dok drugi špekulišu da je riječ o Pixarovim "Autima 3" ("Cars 3") čija se premijera planira za juni.

Premda se od oba filma očekuje velika zarada, "zlatna Disneyjeva koka" što se zarade tiče su ipak novi "Ratovi zvijezda" ("Star Wars: The Last Jedi" - "Ratovi zvijezda: Posljednji Džedaj") koji će se u kinima početi prikazivati polovinom decembra.

Hakeri navodno potražuju isplatu u virtuelnoj valuti bitcoin i prijete da će objaviti pet minuta filma, a potom periodično po 20 minuta dok im se ne isplati tražena svota.

"Mrtvac ne priča bajke" peti je film u franšizi "Pirati s Kariba" s Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi, a od 2003. godine je na kino blagajnama zaradio oko 3,7 milijardi dolara. Pisac naučne fantastike Paul Tassi, koji za magazin Forbes komentira teme u vezi s tehnologijom i internetom, rekao je da "Pirati" vjerovatno nisu meta jer se bliži datum premijere.

Više od 200.000 kompjutera u 150 zemalja svijeta pogodili su hakerski napadi ovaj vikend, a opisuju ih kao najveće dosad. Banke, bolnice, državne i razne druge institucije sa starijim operativnim sistemima našle su se od petka na meti hakera, no Disney nije imao komentara na tu temu.

Izvor: 
BNN.BA