Husneta Tupković, bh. model: „Poražavajući je način na koji se gleda na manekenke“

Manekenke su tu „samo da bi slušale“

Husneta Tupković, bh. model: „Poražavajući je način na koji se gleda na manekenke“

07.04.2016 - 13:26
Moda

Loša socio-ekonomska situacija u zemlji negativno se odražava na sve aspekte datog društva. Perspektiva većine onih koji žive u Bosni i Hercegovini svela se na opstanak od danas do sutra, te samo nadu i pokušaj mladih naraštaja da će ostvariti svoje snove.

Razvijena modna industrija itekako pozitivno može da doprinese ekonomskom razvoju zemlje. Bitna karika u modnoj industriji je i sfera modelinga, usljed čega modeli, uz kvalitetnu podršku i predstavljanje, mogu da pošalju pozitivnu poruku određene zemlje. Nažalost, nije iznenađenje da se modeling u Bosni i Hercegovini svodi na puka sanjarenja modela da će „završiti“ u nekoj od poznatih modnih metropola. Podrške modnih agencija u Bosni i Hercegovini nema. U većini slučajeva se to svodi na samo puku formalnost, usljed čega modne agencije u svemu vide samo svoju ličnu korist.

Husneta Tupković ima 23 godine, dolazi iz Tuzle. Studentica je Ekonomskog fakulteta u Tuzli i od svoje osamnaeste godine bavi se modelingom. U razgovoru za BNN.BA kaže kako joj je modeling oduvijek bio san, te da su joj odmalena ogledala bila pozornica.

„Oduvijek sam znala da ću se okušati u svijetu modelinga. Još kao mala oblačila sam mamine štikle, krijući stavljala šminku i zamišljala kako ću jednog dana biti dio mode“, prisjeća se Husneta za BNN.BA.

I zaista, u jednom trenutku sve je izgledalo kao da se njen san ostvario. Husneta je 2013. godine pobijedila na izboru za Miss Federacije Bosne i Hercegovine, nakon čega je iste godine odnijela i titulu prve pratilje Izbora za Miss Bosne i Hercegovine. Iako materijalno nije dobila ništa, za nju je to, priča Husneta za BNN.BA, bilo jedno prelijepo iskustvo.

Nakon toga, sa potpisanim ugovorom sa ABC models BiH Husneta je nastavla da radi revije u sklopu 10 najljepših djevojaka u zemlji.

Nakon Izbora za Miss BiH počeli smo raditi revije. Moram reći da smo obišli skoro sve gradove u BiH, skoro da nema grada u kojem nismo radili revije. Nosim lijepa iskustva iza sebe, ali moram priznati da iako smo bile plaćene, to budu znatno mizerne cijene“, priča otvoreno za BNN.BA Husneta Tupković.

Na pitanje „Kakav je odnos prema manekenkama od strane organizatora?“, Husneta kaže kako organizatori u većini slučajeva na modele gledaju „sa visine“, te kako kao da postoji neko nepisano pravilo da su manekenke tu „samo da bi slušale“. U slučaju da se pobuniš, tražiš svoja prava, obično budeš samo „isključen“. Zbog toga, većina djevojaka su „pokorne“, jer njihov motiv i želja da uspiju u svijetu mode je velika. Nažalost, kad si u Bosni i Hercegovini sve ide teže. Osm rijetkih, koje uspiju da odu iz zemlje i „proguraju“ se vani, uspjeh u svijetu modelinga u BiH ne postoji.

Poražavajući je način na koji se gleda na manekenke, naročito mislim na organizatore i one koji vode agencije. Na manekenke se gleda 'sa visine', kao na neku nižu klasu. Ja sam imala sreću da sam bila u top 10 i zaista sam u određenim momentima imala i privilegije. Ako si takoreći 'obična manekenka' onda to može biti problematično. Ja konkretno nisam  imala negativnih iskustava, ali znam neke od djevojaka koje su imale vrlo loša iskustva. Sa sigurnošću mogu reći da ovaj posao nije cijenjen. Prvi dan Fashion Weeka koji je ove godine održan u Sarajevu, osjetila sam veliko nepoštovanje. Ne bih da iznosim o čemu je tačno riječ, ali to je uticalo na to da donesem odluku da ne budem više dio ABC models i svega što se njih tiče“, ispričala nam je otvoreno Husneta.

U okruženju u kojem se rad i trud slabo cijeni, uvijek je najveći problem ispoštovati ili (čitaj:platiti) rad, trud i zalaganje.

Tražila sam da mi bude plaćeno, jer je i njima plaćeno to što je moj posao, da iznesem i na najbolji mogući način predstavim kreacije.  Nije uredu da me neko izigrava. Oni su organizatori, imaju predviđena sredstva za plaćanje modela, sve se to uredno prikaže u knjigovodstvo. Samo je stvar u tome da sam željela da me se poštuje“, zaključila je Husneta.

Naizad, za kraj nam je priznala da će najvjerovatnije odustati od modelinga, te da će se intenzivno posvetiti fakultetu.

Piše: A. R.

Izvor: 
BNN.BA