Islamović: Pokazao sam kako treba pjevati, a ne brbljati ili folirati

Na današnji dan rođen bh. rock pjevač Alen Islamović

Islamović: Pokazao sam kako treba pjevati, a ne brbljati ili folirati

17.08.2016 - 19:15
Muzika

Alen Islamović, nekad okorjeli roker, danas pop pjevač hrapavog glasa, nekadašnji član rock-grupa "Divlje jagode" i "Bijelo dugme", rođen je u malom mjestu Sokolac, kod Bihaća, 17. augusta 1957. godine.

Piše: Aljukić Elizana/BNN.BA

Sa dva brata, sestrom, majkom i ocem, Alen je djetinjstvo proveo pored rijeke Une. Provaljivanje ormara i uzimanje gitare za Alena je bio veliki doživljaj. Kuća im je bila puna LP ploča tako da se ljubav prema muzici iz dana u dan povećavala.

U srednjoj Tekstilnoj školi u Bihaću sa svojim vršnjacima osniva prvi bend "BAG" gdje je upravo Alen bio vokalni solista. Pored ovog benda, svirao je i bas gitaru u bendu "TNT" i tako postao vokalista i gitarista. Sa pomenutim grupama počinje da svira kao predgrupa Divljim jagodama i sticajem okolnosti "upada" u Divlje jagode kao gitarista. Njegovi roditelji su bili protiv muzike, ali ljubav prema muzici je bila jača od svih zabrana.

U Sarajevu se prvi put sreće sa poznatim ličnostima estrade na mjestima gdje su se okupljali: Parkuša i Skenderija. 1982. godine "Jagode" kuju plan osvajanja YU tržišta i u Islamoviću otkrivaju talenat za pisanje tekstova, odakle su i nastali najveći hitovi "Motori", "Šejla", "Nasmiješi se".. Energija koju su imali na bini do tad nikad nije viđena na ovim prostorima. Tih godina "Jagode" postaju atrakcija. Osvajaju titulu najbolje rock-grupe, imaju gitaristu godine i Alena kao rock-pjevača godine.

'84. godine tajno odbija poziv od "Dugmića" da se priključi njihovom novom projektu. Iste godine članovi Divljih jagoda završavaju u Engleskoj, ali zbog malog broja nastupa, razilaze se i Alen se vraća u Bosnu.  Nedugo nakon njihovog raspada, Dugmići su ponovo pozvali Alena u svoju grupu i on je pristao. Bio je spreman i iskusan i imao je snage da zaigra i takve utakmice. Nije imao šta izgubiti, samo je mogao povećeti svoju popularnost i još izgraditi sebe kao pjevača. Prelazak je bio za medije atomska bomba. Dok se je u Sarajevu pripremao album Pljuni i zapjevaj... novinari su trčali oko studija da bi nešto otkrili, ali sve je bilo upakovano u do sad najveći projekt Bijelog Dugmeta.

Novine su pisale tad o najvećem transferu u rock 'n rollu. Najzad i taj bend dobija frontmena koji je sa sobom dovukao 800.000 curica. Projekt „kako prodati 1 000.000 ploča“. San Bijelog Dugmeta se počeo ostvarivati. Novinari su čekali na svoj red da bi dobili razgovor od nekoga iz benda. „Hajdemo u planine“, hit koji su pjevušili i stari i mladi. Bend je vidjelo oko 2.500.000 ljudi na neprekidnoj turneji od 6 mjeseci sa 150 koncerata. Album se prodao u 800.000 primjeraka i srušio sve rekorde Dugmeta. Alen od zarade sa Dugmetom 1987. kupuje kafić u Bihaću i rješava sebi egzistenciju. 1988. godine izlazi live album sa turneje Mramor, kamen i željezo (dupli) koji je sniman dva dana u Zagrebu. Dva koncerta po 14.000 posjetitelja. Sarajevo Zetra 25.000. Beograd Sajmište 30.000. Znala su se raditi i dva koncerta, jedan u 18 sati, a drugi u 21 sat.

1987. godine pravi se pauza i svako je radio ono što je htio.

Svoj prvi solo projekt „Haj nek se čuje čuje“ izdaje krajem 1989 i kreće šefovati sam sebi onoliko koliko umije. Nikad nije imao afere iza sebe jer je tako bio odgojen, volio je ono što radi i na bini je odrađivao sa svim bendovima kojima je radio profesionalno. Njegov glas je ostao u sjećanju mnogim generacijama i dan danas.

Islamović je napisao i autobiografsku knjigu "Moje doline sjećanja". Kako kaže, upustio se u težak projekat i da pisanje knjige nije jednostavan posao.  "Opisujem svoj život. Život zaluđenog dječaka koji je želio pjevati, svirati, kupiti prvu gitaru, imati svoj bend. Pišem o klincu koji će postati basista, a kasnije i pjevač “Divljih jagoda”. Pišem o prvom pozivu da pjevam u “Bijelom dugmetu” koji sam odbio, te o odlasku iz “Divljih jagoda” zbog nezadovoljstva. U knjizi opisujem trenutke s “Bijelim dugmetom”, snimanje ploča, vježbanja na Bjelašnici, turneje, svađe, rat u BiH, putovanja... Knjigu završavam ponovnim okupljanjem “Bijelog dugmeta”. Upravo ta tri koncerta su poslastica moje karijere. Otpjevao sam ih kao nikad u životu, te “polomio mnogima zube” i pokazao kako treba ostvariti komunikaciju s publikom. Pokazao sam kako treba pjevati, a ne brbljati ili folirati, kao što su to neki radili, pa zbog toga krivili druge."

 

Izvor: 
BNN.BA