Ispraćaj Arethe: Kraljica soula je u štiklama u zlatnom kovčegu

U Muzeju Afroameričke historije

Ispraćaj Arethe: Kraljica soula je u štiklama u zlatnom kovčegu

29.08.2018 - 11:33
Muzika

Unutar kovčega  zlatnim slovima je napisano 'kraljica soula',  ukrašen je ružičastim i ljubičastim ružama. Cvijeće, kako kažu organizatori, treba odraziti njezinu ljubav prema publici.
 

Legendarna pjevačica Aretha Franklin, koja je 16. augusta preminula u 77. godini od raka gušterače, polegnuta je u otvoreni zlatni kovčeg. Vjerni fanovi mogu 'kraljici soula' odati posljednju počast u Muzeju Afroameričke historije Charles H. Wright u Detroitu sljedeća dva dana. Diva je prevezena do muzeja u klasičnom bijelom oldtimeru LaSalle Sedanu iz 1936. 

Noge, na kojima ima crvene štikle, prekrižene su joj na gležnjevima kako bi podsjetile da je divi bilo ugodno što je snažna žena. Na usnama ima ljubičasto-crveni ruž, a obučena je cijela u crveno što simbolizira njezino članstvo u sestrinstvu 'Delta Sigma Theta' koje se borilo za prava Afroamerikanki. U isto vrijeme, kičasti elementi i mrežasta tkanina su nešto što bi Aretha, kako kažu organizatori, nosila na pozornici. 

Oko 200 fanova spavalo je na ulicama kako bi ispratili glazbenicu. Iako ih je većina iz Detroita, bilo je i onih koji su putovali stotine kilometara kako bi došli i odali počast. Fanovi su pjevali njezine pjesme i plakali, te nosili fotografije s posvetom.

Ukop će biti 31. augusta, a prisustvovat će njena porodica i prijatelji iz cijelog svijeta. Sahrana će biti zatvorena za javnost. Aretha je iza sebe ostavila sinove Clarencea Franklina (63), Edwarda Franklina (61), Teda Whitea Juniora (54) i Kecalfa Cunninghama (48).

Izvor: 
24sata.hr