Italija i Francuska u sukobu: Čiji je najviši vrh Evrope?

Čiji je Mon Blan

Italija i Francuska u sukobu: Čiji je najviši vrh Evrope?

29.06.2015 - 13:21
Zanimljivosti

Alpske komšije Italijani i Francuzi ulaze u spor oko toga čiji je Mon Blan, najviši vrh Evrope.

Od kako je nastala Italijanska Republika prije 150 godina, Francuska je tvrdila da su tri najviša vrha na masivu Mon Blan – Dom du Gute, Punta Helbroner i najviši Mon Blan – na njenoj teritoriji.

To su oduvijek osporavali italijanski planinari, a sukob se rasplamsao nakon što je italijanski premijer Mateo Renzi prošle nedjelje na jednom od spornih vrhova otvorio novu 138 miliona eura vrijednu žičaru.

Prema Google mapama tri vrha su u potpunosti na Francuskoj teritoriji. Tako se na samom vrhu nalazi francuski gradić Sen Žerve Le Ben, a ne italijansko odmaralište Kurmajor.

Prema drugim izvorima, teško je odrediti gdje tačno leži granica između Italije i Francuske. Neki navode da je Monte Bjanko di Kurmajor, vrh nedaleko od Mon Blana, najviši vrh Italije, a francuske i švajcarske mape takođe pokazuju da se baš tu pruža granica.

Međutim, drugi navode da granica prelazi sam Mon Blan. Lokalno stanovništvo Kurmajora nedavno je zatražilo 400.000 kvadratnih metara zemljišta na najvišem vrhu Evrope, baš zato što “Mon Blan pripada i Italiji i Francuskoj podjednako”.

Tenzije su dodatno porasle nakon tvrdnji pojedinih planinskih vodiča da su francuski buldožeri na obližnjem vrhu Kole del Pikolo San Bernardo pomerili granični kamen 150 metara u italijansku teritoriju.

To nije spriječilo Italiju da vrijedno radi na pomenutoj žičaru blizu vrha Punta Helbroner, koju je premijer Renzi nazvao “osmim svjetskim čudom”.

“Nismo izvršili invaziju na francusku teritoriju”, rekao je Renzi. “U proteklih nekoliko dana vidio sam se sa predsjednikom Olandom i ministarkom Segolen Roajal. Rekao sam im da dolazim na krov Evrope. Imamo dobre odnose i nadam se da će tako i ostati”.

Međutim, nije odoloo a da ne ukaže na simboliku “posjedovanja” najvišeg vrha kontinenta.

“Planina pomaže da srce bude veće, pomaže vam da dišete i proširite horizonte, a nama u Evropi to je potrebno i zbog ekonomskih reformi i zbog pitanja migranata”, dodao je on. “Danas na Punta Helbroneru videli smo najvišu tačku Evrope. Nadam se na nikad nećemo svedočiti najnižoj”.

Izvor: 
b92.net