Italija - U Guinnessovu knjigu rekorda ubilježen baget od 122 metra

Italijanski proizvođač Nutelle, Ferrero, podržao je pokušaj

Italija - U Guinnessovu knjigu rekorda ubilježen baget od 122 metra

20.10.2015 - 14:31
Zanimljivosti

Sudija iz Guinnessove knjige rekorda potvrdio je u utorak 122 metra dugi baget ispečen na Svjetskoj izložbi u Milanu Expo 2015. kao najduži na svijetu.

Šezdesetak francuskih i italijanskih pekara u nedjelju je radilo skoro sedam sati pekući karakteristični francuski hljeb. Pekari su radili brzinom od 20 metara po satu, a njihov rad bio je zakompliciran činjenicom da su pekli na otvorenom po hladnom vremenu.

- Veoma je teško napraviti ovako veliki baget na otvorenom jer su temperature niske i nije lako ispeći tijesto - izjavio je Dominique Anract, jedan od pekara i vlasnik pekare La Pompadour u Parizu. Postavljanje plastične folije preko tijesta bilo je od koristi, prenosi AP.

Italijanski proizvođač Nutelle, Ferrero, podržao je pokušaj da se obori rekord od 111 metara dugog bageta koji je držao francuski lanac supermarketa. Nakon potvrde rekorda, baget je izrezan na dijelove i namazan Nutellom kako bi se podijelili stotinama posjetilaca Expa koji su proslavili novi rekord. To je četvrti svjetski rekord tokom šestomjesečnog Expa, koji se zatvara 31. oktobra, među kojima je i najduža pica na svijetu duga 1.5954 kilometara.

Izvor: 
Fena