Izložba fotografija "Mačkotauri dolaze"

Prodajna izložba fotografa Dženata Drekovića

Izložba fotografija "Mačkotauri dolaze"

21.07.2015 - 21:12
Zanimljivosti

Prodajna izložba fotografija Dženata Drekovića "Mačkotauri dolaze" otvorena je večeras u sarajevskoj galeriji BlackBOX.

Mačke, životinje iz naše svakodnevice, u fokusu su ove postavke, i to dok "poziraju" gledajući "prodorno u Drekovićev objektiv". Uslikao ih je svuda, u dvorištima što liče na stare kulise, u skokovima s krova na krov svojestvenim samo mačijoj gipkosti ili dok "rendgendski" zure u autora s neke nadstrešnice. Dreković tvrdi da su to stvorenja svojevrsne harizme, s osobinama što ih nose i sami ljudi a često skrivaju u sebi. Izložba ima koncept da kroz mačiji svijet priča o ljudskoj stvarnosti. 

"Svaka fotografija nosi drukčiji naboj i težinu. Od socijalnih, političkih, ratnih, postratnih do onih mističnih, nadrealnih, snovitih i skroz nježnih i intimnih značenja, koje možemo ovdje iščitati. Mačke pričaju naše priče, ali i govore štošta o svojim svjetovima, u koje mi ipak ne možemo prodrijeti tako lako jer ne govorimo tajni mačiji jezik i ne znamo odgonetnuti tragove koje njihove šape ostavljaju u snijegu, ili pijesku", zapisao je o Drekovićevoj izložbi književnik Faruk Šehić. 

Izložba će trajati sedam dana. Autor Dreković, rođen 1979. godine u Makedoniji, član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Bosne i Hercegovine. Živi u Sarajevu i radi kao freelance fotograf. 

Izvor: 
Fena