Izložba "Stara Sarajevska čaršija 1949" u Vijećnici

Danas u Sarajevu

Izložba "Stara Sarajevska čaršija 1949" u Vijećnici

18.08.2015 - 07:55
Film/TV

Izložba pod nazivom „Stara sarajevska čaršija 1949.“ bit će postavljena danas u svečanoj sali gradske Vijećnice.

Izložbu čine zanimljivi i vrijedni crteži i grafike poznatih bh. umjetnika iz vremena dok nisu bili poznati, iz fundusa Umjetničke zbirke Muzeja Sarajeva. Povjerenstvo za kulturu i umjetnost Grada Sarajeva je 1949. godine otkupilo od mladih umjetnika, tada đaka Škole za primijenjenu umjetnost i slikarstvo u Sarajevu, kolekciju radova o temi „Stara sarajevska čaršija“. 

Iste godine kolekcija je poklonjena Muzeju grada Sarajeva, a autori: Affan Ramić, Rajko Sikimić, Pero Bodroža, Jusuf Jusa Nikšić, Mustafa Ico Voljevica, Hela Volfard, Budislav Vlaisavljević, kasnije postaju poznati i priznati slikari, akademici, vajari, kipari, grafičari, restauratori i konzervatori. 

Izgled ondašnje čaršije kakav zatičemo na grafikama iz 1949. godine crta skicu tadašnjeg vremena i ljudi. Izložba tako predstavlja svojevrsnu hroniku jednog vremena. Izložba je rezultat suradnje Grada Sarajeva i JU „Muzej Sarajeva”, a svečano će je otvoriti gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i direktorica Muzeja Sarajevo Amra Madžarević. Izložba će biti otvorena do 18. septembra, najavljeno je iz Gradske uprave. 

Izvor: 
Fena