Izloženo preko 1000 sitnih životinja

Izložba ptica i sitnih životinja u Zenici

Izloženo preko 1000 sitnih životinja

30.10.2015 - 22:02
Zanimljivosti

Učešće je uzelo 116 izlagača iz čitave Bosne i Hercegovine, a na izložbi su predstavljeni golubovi, ptice pjevačice, kunići, perad te akvarijumske ribice

Udruženje za uzgoj i zaštitu životinja Zenica 1956. organizovalo je tridesetu izložbu ptica i sitnih životinja u Zenici. Izložba je već tradicija u Zenici, a ove godine je, iako s nešto manjim brojem izlagača i životinja, ipak izloženo preko 1.000 životinja.

Učešće je uzelo 116 izlagača iz čitave Bosne i Hercegovine, a na izložbi su predstavljeni golubovi, ptice pjevačice, kunići, perad te akvarijumske ribice. Prema riječima Muhameda Hajdarevića, predsjednika Udruženja za uzgoj i zaštitu životinja Zenica 1956., izložba je obimom nešto manja nego prethodnih godina, ali su organizatori uvjereni u kvalitet izložbe.

"Imamo oko 600 golubova, 350 ptica pjevačica, peradi i kunića. Izlagači su iz čitave Bosne i Hercegovine, od Bihaća, Banje Luke, Sarajeva, Mostara, te mnogih drugih mjesta. Ovo nam je 30. izložba, koja nam se nekako ne poklapa s jubilejom koji bi trebali proslaviti sljedeće godine, odnosno 30 godina od obnavljanja rada, te 60 godina od osnivanja udruženja. Izložbu organizujemo svake godine, osim ratne 1993. godine, a jednom nam se desilo da smo uspjeli organizovati i dvije izložbe u toku jedne godine", rekao je Hajdarević. Izložba se pravi u sezoni jesen/zima kada su životinje slobodne i kada je pticama perje najljepše.

"Izložba je takmičarskog karaktera, ocjenjuju se svi eksponati po standardima, a ocjene dijele sudije od najnižeg ranga do ranga međunarodnih sudija. Ptice se ocjenjuju po standardu koji uključuju boju, oblik tijela, držanje, glava, oči, nokti, perje, sve do najsitnijih detalja što izdvaja šampione od ostalih", dodaje Hajdarević.

Hajdarević napominje kako izlagači izdvajaju mnogo vremena za životinje, od hobista koji uživaju u životinjama, dok neki traže da postignu što bolje rezultate. Nagrade se dodjeljuju šampionima, najboljima, a u pitanju je šampionski pehar te diploma, koja dokazuje osvajanje nagrade.

Izložba u Zenici uključuje i dvije specijalne izložbe, izložbe golubova, lokalnog zeničkog prevrtača te budimpeštanskog visokoletača. Izložba životinja u Zenici zvanično se za posjetioce otvara sutra, te će svi zainteresovani moći izložbu posjetiti u subotu od 9 do 19 sati, te u nedjelju od 8 do 14 sati, a ulaz na izložbu iznosi 2 KM za odrasle te 1 KM za djecu. Izložba se održava u fiskulturnoj sali Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" u Zenici.

Izvor: 
Anadolija