Kako rashladiti stan ako nemate klima uređaj?

5 jeftinih trikova za svježinu u domu

Kako rashladiti stan ako nemate klima uređaj?

20.07.2015 - 14:19
Film/TV

Prostorije je potrebno provjetravati noću i rano ujutru. Od velike koristi tokom velikih vrućina može da bude i ventilator, a utrošak energije biće znatno manji nego kad se rashlađujete klima-uređajima. Da bi ovakav način dao pravi efekat evo i jedan trik - nabavite nekoliko flašica, napunite ih vodom i u svaku sipajte po dvije kašičice soli, a potom ih preko noći stavite u zamrzivač.

So snižava nivo temperature na kojoj se voda smrzava, pa dobijate super ledenu flašicu leda. Ujutro ih izvadite i stavite ispred ventilatora. I obavezno neku posudu ispodzbog otapanja. Preporučuje se i uključivanje što manje električnih aparata jer oni isijavaju toplotu. Isto je i sa rasvjetom.

1. Zamračite prostorije

Prozore tokom najtoplijeg dijela dana treba držati zatvorenim i sa spuštenim roletnama. Takođe, savjetuje se da se na prozore stave bijeli ili svjetli zastori jer se na taj način odbija svjetlost.

2. Jutarnje i večernje obavezno tuširanje

Vlažnost vazduha čini prostor toplijim. Zato je potrebno da se veš pere rano ujutro ili kasno uveče, a tuširanje praktikujte tokom najhladnijeg dijela dana.

3. Stavljajte led na zglobove i vrat

Povremeno na zglobove, čelo ili vrat treba staviti vrećice s ledom. Tuširajte se mlakom ili hladnom vodom, a po završetku ne koristite peškir za brisanje, već pustite da voda sama ispari.

4. Isključite sve iz struje

Kada niste kod kuće, preporučuje se da isključite iz struje što više električnih aparata. Kada ste kod kuće, u najtoplijem dijelu dana koristite samo one aparate koji su vam prijeko potrebni. Takođe, savjetuje se i da obične sijalice zamenite fluorescentnim. Svjetlo znatno isijava toplotu, a fluorescentne sijalice su hladnije.

5. Što više sobnog cvijeća

Sobno cvijeće neće pomoći da se rashladi prostorija u kojoj boravite, ali je veoma bitno pošto proizvodi kiseonik, uklanja neprijatne mirise, pa će vazduh biti čistiji.

Izvor: 
lisa.rs