Karadžić: Nadam se da će publika voljeti "Hiljadarku"

Duhovita priča o rudaru s novčanice hiljadarke

Karadžić: Nadam se da će publika voljeti "Hiljadarku"

17.08.2015 - 13:38
Film/TV

Film "Hiljadarka" režisera Nenada Đurića, koji donosi duhovitu priču o rudaru s novčanice hiljadarke, večeras će biti prikazan prvi put pred publikom 21. Sarajevo Film Festivala, u Narodnom pozorišu.

U ovom filmu direktora rudnika, Crnogorca koji živi u BiH, odigrao je Milutin Mima Karadžić koji je u razgovoru za Fenu kazao da i sam jedva čeka da vidi film jer ga još nije gledao, ali je napomenuo da je ekipa radila na filmu u dobrom raspoloženju.

U Banovićima, gdje je film sniman, sjajnu glumačku ekipu među kojima su Nikola Kojo koji glumi Tita i Branislav Trifunović koji glumi rudara s hiljadarke, bili su dobrodošli, a istovremeno su, kaže Karadžić, radili na dobrom scenariju sa izuzetnom ekipom.

- Nadam se da će film biti vrlo gledan i da će to publika voljeti. Ovo je dobra priča koja govori o jednom vremenu na duhovit i pomalo ironičan način i to je nešto što mi se uvijek dopada - kazao je ovaj poznati crnogorski glumac.

Misli da će večeras biti spektakularno jer će se ekipa "Hiljadarke" pojaviti na crvenom tepihu, a samo 50 metara od njih Sarajevo će dočeti mlade košarkaše koji su napravili sjajan rezultat i "spojit ćemo ta dva događaja u nešto prelijepo, oni za sebe, mi za sebe".

Međutim, dodao je, iako će se ekipa filma pokloniti publici fantastičnog festivala punog glamura, naglasio je da će se nakon toga, kada se završi festival biti potrebno vratiti u realnost u kojoj se u BiH i u cijelom regionu minimum sredstava izdvaja za kulturu.

- Ja bih sva sredstva od festivala raspodijelio na godinu dana da sva kinematografija i pozorišta dobiju više para nego što će ih dobiti. Super je što festival postoji, ali nakon nekoliko dana to je završena priča pa čekamo drugi festival. Za ove pare može se snimiti jedan dobar film - istaknuo je.

Govoreći o odnosu prema radnicima u Titovom vremenu i danas, Karadžić kaže da se on znatno promijenio jer je to bio socijalizam i iluzija je bila drugačija o svemu tome, bilo je to neko drugo vrijeme, vrijeme bratstva i jedinstva, a danas je "razno".

"Hiljadarka" je komedija reditelja Nenada Đurića, a radi se o filmu snimljenom prema originalnom scenariju bosanskohercegovačkog pisca Zilhada Ključanina na čijem se razvijanju radilo nekoliko godina.

Izvor: 
Fena