Karanović za BNN: „Dobra žena“ će imati sličnu sudbinu kao „Grbavica“

Rediteljski prvijenac Mirjane Karanović "Dobra žena" sinoć je premijerno predstavljen

Karanović za BNN: „Dobra žena“ će imati sličnu sudbinu kao „Grbavica“

19.08.2016 - 15:05
Film/TV

Rediteljski prvijenac Mirjane Karanović "Dobra žena" sinoć je premijerno predstavljen pred punim gledalištem kina Metalac u okviru programa Open air 22. Sarajevo Film Festivala.

Debitantsko, rediteljsko ostvarenje glumice Mirjane Karanović, film “Dobra žena”, do sada je prikazan i na prestižnim internacionalnim filmskim festivalima. „Dobra žena“, za koju je Karanovićeva pisala i scenario, uz saradnike Stevana Filipovića i Darka Lungulova, zamišljen je kao film o suočavanju i spoznaji. Nakon brojnih premijera, film je doživio brojne festivalske uspjehe i nagrade, a Mirjanu Karanović svjetska kritika, kao redateljicu, već svrstava među deset najzanimljivijih autorica nove kinematografije.

Osnovna ideja filma je suočavanje sa ličnom prošlošću. Nakon trideset godina braka, glavna junakinja saznaje tajnu o svom mužu, zbog koje je prisiljena da donese odluku da li će nastaviti da živi skrivajući istinu od sebe same, ili će ostaviti sve ono što je do tad stekla  i započeti novo poglavlje, što je u njenim godinama prilično zastrašujuće. Ovo ostvarenje ukazuje i na ženu, njen emotivan prolazak kroz određene faze života, poput one kada sve troje djece odrastu i na određeni način napuštaju "roditeljsko gnijezdo", njeno prihvatanje tog prirodnog životnog procesa, kao i moralne dileme kroz koje prolazi suočavajući se sa istinom otkrivenom o mužu.

Riječ je o iznimno emotivnom ostvarenju i psihološkoj drami prvenstveno fokusiranoj na Milenu, koju u filmu glumi upravo Mirjana.

„Najkomplikovaniji i najduži je bio proces pisanja, ali to mi je ujedno bilo i najvažnije. Jer, kada imate tekst, onda je sve drugo lakše“, kazala je Mirjana za BNN.BA, te dodaje: Radeći na scenariju, radila sam i na sopstvenom liku i upoznavala je. Ona je potpuno drugačija od mene, ali sam, pišući, pronašla neke stvari koje su nam zajedničke“

Sam lik Milene, Karanovićeva je objasnila riječima: „Ta Milena je sve suprotno od mene. Ja sam se jako trudila da u tom liku pronađem nekakvo jezgro duše. Željela sam da ona bude čista od svih mogućih intelektualnih ili klišetiranih obrazaca kakve su žene kod nas. Ona jeste tipična balkanska žena, ali ja sam uvijek voljela da u tipičnim likovima pronalazim ono što je zasebno i individualno“.

Kroz lik Milene nije prikazana ni izdaja ljubavi, ali ni spasenje duše. Milenin lik poručuje nešto važnije. Poručuje da treba pratiti dobro u sebi, dobro u ljudima i da se treba boriti protiv zla, kako u sebi tako i u drugima.

Istakla je da je zanimaju priče koje se tiču našeg društva, a u ovoj joj je najvažniji odnos između lojalnosti prema porodici.

Na pitanje da li misli da će „Dobra žena“ imati sličnu sudbinu kao „Grbavica“, Mirjana je odgovorila: „Mislim da hoće. Ali mene to nije zaista spriječilo ili poljuljalo u tome da napišem ovu priču i mislim da veliki broj ljudi to razumije.“

Mirjana Karanović je bila gost današnjeg programa „Kafa sa..“ na festivalskom trgu kod Narodnog pozorišta. Na upit jedne od posjetiteljica iz publike o tome zašto je ratna tematika ta koja je još uvijek aktuelna, te kada će doći trenutak kada ćemo se prestati baviti njom, Karanović je odgovorila: „Svako neka priča svoje priče. Ja ne mogu pričati tvoju priču, ja radim to što je meni u glavi, ti radi to što je tebi u glavi. Meni je to dugo bilo u glavi i ja sam to morala da izgovorim, to je dio mog života. Nema ništa loše u tome da svako piše svoju priču.“

 

Piše: Elizana Aljukić / BNN.BA

Foto: Fena

 

Izvor: 
BNN.BA/Fena