Koristite FaceApp? Vaše slike mogu završiti na reklami za kondome

Prvo se smijete, a poslije...?

Koristite FaceApp? Vaše slike mogu završiti na reklami za kondome

18.07.2019 - 21:18
Film/TV

Američka advokatica Elizabet Pots Vajnstin upozorila je putem Twittera na uslove korištenja te aplikacije, u kojima je pronašla prilično zabrinjavajuće informacije. Svi koji instaliranjem aplikacije prihvate uslove njenog korišćenja, FaceAppu daju "stalnu, neopozivu, besplatnu globalnu dozvolu za upotrebu, reprodukciju, modifikovanje, adaptiranje, objavljivanje, prevođenje i stvaranje drugih djela" na osnovu sadržaja sa vaših uređaja. 

U prevodu, korisnici su FaceAppu dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što bi im moglo biti potrebno, uključujući i reklame. Tako da, ako ste instalirali aplikaciju, nemojte da se iznenadite ako vaša fotografija osvane na nekom reklamnom plakatu za, na primjer, kondome, lijek protiv impotencije ili za nešto treće. 

Čak i ako korisnici isključe opciju pristupa fotografijama uskladištenim na njihovim uređajima, ova aplikacija tu opciju ignoriše i pristupa fotografijama.

Prema pisanju nekih medija, posebno bi trebalo da zabrine činjenica da je aplikacija FaceApp napravljena u Rusiji, da je njen vlasnik Rus i da to znači da su svi podaci koje ona pruzima bivaju poslati Rusiju. Naime, iza aplikacije, koja je korisnicima dostupna od 2017. godine, stoji bivši inženjer Microsofta i Yandexa Jaroslav Gončarov.

Pots Vajnstin upozorava i da tako definisana pravila korišćenja predstavljaju direktno kršenje evropske Direktive o zaštiti ličnih podataka (GDPR), prenosi Zimo. 

Stručnjaci upozoravaju da bi aplikacija, koja ima visoke ocene i na Google Play Storeu i na App Storeu, dugoročno mogla korisnicima da napravi više štete nego koristi. Zato preporučuju da je, ukoliko ste je instalirali, što prije uklonite sa svog pametnog telefona kako biste zaštitili svoje fotografije i lične podatke.

Tvrdnje da aplikacija može da pritupi svim fotografijama korisnika, iz FaceAppa negiraju tvrdeći da ona ima pristup samo onoj fotografiji koju je korisnik odlučio da modifikuje. Tvrde i da se većina fotografija briše sa njihovih servera u roku od 48 sati.

Pojedini stručnjaci smatraju da korisnicima nije dovoljno jasno stavljeno do znanja da FaceApp fotografije šalje na server, ali je važno napomenuti da se, i pored toga što je kreator aplikacije Rus, svi serveri nalaze u SAD, kao i da je ta kompanija izričito naglasila da se "korisnički podaci ne prebacuju u Rusiju", navodi Wired.

Izvor: 
BNN.BA