Krivokapić: Umjetnost je ta koja spaja ljude i pravi mostove bez granica

Modna dizajnerica i stilistica za BNN.BA

Krivokapić: Umjetnost je ta koja spaja ljude i pravi mostove bez granica

11.09.2016 - 11:04
Moda

Vesna Krivokapić već petnaest godina živi i radi u Kopenhagenu kao modna dizajnerica i stilistica. U Danskoj je osnovala svoj brend vkcopenhagen.com i za BNN.BA govori o svom radu i modi.

“Moji sami počeci počenju nakon što sam se vratila u Dansku. Stvaralački put je bio trnovit. Zapravo, porodične obaveze i briga oko mog sad već četrnaestogodišnjeg sina mi nisu dozvoljavale da se u cjelosti posvetim ovom poslu, tako da je ostalo na tome da dizajniranje bude  moj hobi. Tek posljednjih pet godina počinjem više sebe da dajem u ovom poslu”, ističe na početku razgovora za BNN.BA modna dizajnerica Vesna Krivokapić.

BNN.BA: Šta sve izrađujete i šta Vas zapravo inspiriše i motiviše?

Krivokapić: Inspiracija za moj dizajnerski rad su najčešće moja osjećanja u kojima se sama pronalazim. Također, gradovi  iz mog djetinstva  koji su ostavili pečat u mom sjećanju. Oni su mi dali posebnu inspiraciju za neke od mojih kolekcija. Istakla bih jedan od najljepših crnogorskih primorskih gradova, Perast. Mnoge ideje su se rodile poslije razgledanja peraskih baroknih kuća, palata i crkvi.

BNN.BA: Koji su Vaši aktuelni angažmani?

Krivokapić: Učestvovala sam na mnogim modnim dešavanjima, od kojih bi istakla Internacionalni modni hepening u Italiji, tačnije na Siciliji, gdje  su bile moje dvije kolegice iz Bosne i Hercegovine, Amela Radan i Aida Korman. Zapravo,  tu sam se prvi put susrela  sa radom dizajnera iz  Bosne i Hercegovine. Njihovi radovi su odavali jedan pečat bosanskohercegovačkog umjeća. Kroz njihove kolekcije se nizala jaka i upečatljiva historija bosanskog društva. Izdvojila bih i svoje dvije samostalne revije u Kopenhagenu. Također, posljednja modna revijabna prelijepoj tvrđavi Forta Mare, u Herceg Novom, gdje sam samostalno prikazala svoje posljednje dvije kolekcije. Samostalno, kažem, ali ipak ne dovoljno sigurna, bez mojih gostiju te večeri. Izdvojila bih pjesnikinju  Eminu Vukičević iz Sarajeva koja je vodila program te večeri i čitala stihove  svoje posljednje literature “Žena u haljini  crvenoj “ i “Vatra “.

Vesnini planovi za budućnost su puni pozitivnih vibracija. Nova kolekcija je na pomolu i biti će prikazana u novembru ove godine.  Zanimljiv podatak je da je upravo njenu haljinu iz posljednje kolecije nosila Snežana Vidović, na hercegovačkom filmskom festivalu, koja je ponijela titulu za film “Smrt u Sarajevu”, za izuzetno tumačenje uloge Lamije.

BNN.BA: Vaše mišljenje o modnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini?

Krivokapić: Upoznata sam pobliže sa  bosanskohercegovačkim dizajnerskim radovima i lično mislim da je sama država bogata sa njima, gdje su stvorili autentični domaći proizvod, koji je znatno prepoznatljiv kako domaćem tako i inostranom  tržištu.

BNN.BA: Možete li napraviti neku paralelu mode i općenito kreacija u BiH i recimo Danskoj? Šta biste poručili prvenstveno mladim kreatorkama u BiH, ali i šire? Da li imate neki savjet, kako da uspiju, a ne da budu „još jedni u nizu“?

Krivokapić: Mislim da je segment mode jedna veoma  važna karika koja spaja ljude  i pravi nove mostove bez granica . To smo pokazali i dokazali više puta. U tome treba da istrajemo. Moja sama poruka mladim ”novonastalim“ kreatorima je: Budi pravi/a , budi isti, budi poseban, živi svoj san i izaberi svoj  put. A dragim čitaocima portala  BNN.BA bih poručila da budu istrajni  u svom cilju, da rade posao koji vole, da uče svaki dan, grade se i da nesebično prenose svoja zapažanja drugome. Također, moja poruka portalu BNN.BA je da istrajete u svom kvalitetnom radu, da nam što više pričate o modi, dizajnu, da nas upoznajete sa novim tvorcima umjeća tog i da nam uvijek budete tu, da nam ispričate, prenesete i dočarate naše misli.

Razgovarala: Elizana Aljukić/BNN.BA

Izvor: 
BNN.BA