Lavovi među ugroženim vrstama kojima prijeti izumiranje

Upozoravaju iz IUCN-a

Lavovi među ugroženim vrstama kojima prijeti izumiranje

29.06.2015 - 10:53
Zanimljivosti

Na globalnom nivou, lavovima preti izumiranje. Novi podaci pokazuju da su među najugroženijima i pećinski rakovi, kao i novozelandski morski lavovi.

Naš prirodni svijet postaje sve ranjiviji. Treba ulagati još veće napore kako bi se spasile vrste kojima prijeti izumiranje, upozorio je Inger Andersen, izvršni direktor Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN). 

Novi podaci o ugroženim vrstama IUCN- a koji su objavljeni u četvrtak vrlo su poražavajući i zabrinjavajući. Lav, kralj životinja, postaje sve ranjivija grupa, pa ga je IUCN uvrstio na svoju “Crvenu listu” među skoro 23.000 ugroženih vrsta. 

Osim njih, neke od kritično ugroženih vrsta su i sibirski i snježni leopard, sumatranski slon, sibirski tigar, zapadna nizijska gorila, crni i bijeli nosorog, afrički pingvin, gepard, galapagoski morski morž, smeđi kivi, rakun, žirafa, barbourula žaba i na hiljade i hiljade drugih vrsta. 

Iberijski ris skoro šest decenija smatrao se najugroženijom vrstom divljih mačaka, ali u posljednje vrijeme populacija te vrste konačno se povećava. Sve veći broj jedinki uočava se i kod morskih lavova s ostrva Gvadalupe. 

"Efikasno čuvanje može dati izvanredne rezultate. To se vidi iz ovih primjera", poručili su iz IUCN- a.

Izvor: 
b92.net