Ljetna dilema:Znate li koje je najbolje vrijeme za žedne biljke?

Opasne vrućine

Ljetna dilema:Znate li koje je najbolje vrijeme za žedne biljke?

19.07.2015 - 23:31
Zanimljivosti

Kiše ni za lijek, a vrt toliko brzo popije vodu da cvijeće nema snage niti glavice podignuti... i već ga sunce osuši. Ovo je mjesec u kojem ima najmanje padavina, a tempereture se natječu iz dana u dan. Vlasnici vrtova se pitaju kad je najbolje zalijevati vrt, rano ujutro ili kasno predvečer. Svaki će vam iz vlastitog iskustva dijeliti savjete.

Jutarnje zalijevanje

Jedni će reći da je najbolje opdmah ujutro rano dok je zemlja hladna, pa se cvijeće i zelenilo općenito, bolje može “pripremiti” za sunčani udar.
 

U sitne noćne sate

Iskustva drugih, ipak, govore da je najbolje kasno uvečer, i po mraku ako treba samo da se zemlja dovoljno ohladi kako se cvijeće ne bi “skuhalo”.
 

Jednom sedmično

Treći tvrde da je ovih julskih dana pametnije jednom sedmično obilno zaliti biljke nego ih svakodnevno zalijevati pomalo, manjim količinama vode. Čini se nelogičnim, ali ima i objašnjenje ovakvog načina: kod obilnog zalijevanja dolazi do stvaranja zaliha vode u dubljim dijelovima zemlje, pa se biljka trudi pustiti dublje svoje korijenje, a onda je to čini čvršćom i otpornijom.
 

Ispravno...

A stručnjaci kažu da je najbolje zalijevati kad nestane direktnog sunca, jer zalivene biljke imaju cijelu noć za uzimanje potrebne vode, a kod jutarnjeg zalijevanja s visokim ranojutarnjim temperaturama ishlapi i sva voda prije nego se zelenilo napije.
 

Jedini radovi

Iako vam je vruće, morate svoj vrt održavati makar i manjim “zahvatima” - otrgajte suhe cvjetove, skupite lišće, odrežite koju raspojasanu granu...

Izvor: 
Bnn