Male svakodnevne navike koje nas čine pametnijima

Psihologija uspjeha

Male svakodnevne navike koje nas čine pametnijima

29.09.2015 - 10:05
Zanimljivosti

Želite da vježbate svoj um, trudite se da vas svakodnevne rutine ne otupe? Malo truda svakog dana daće rezultate na duge staze. Na sajtu Quora na pitanje „Šta radite da budete malo pametniji svakog dana?“ čitaoci su otkrivali svoje navike koje upražnjavaju da bi bili u "intelektualnoj" formi.

Evo nekih radnji koje ne zahtjevaju puno vremena, a mogu mnogo da doprinesu. 

1. Čitajte novine 
Novine mogu da pomognu da budete svjesni važnih stvari koje se dešavaju kod nas i u svijetu. Naučićete da formirate sopstveno mišljenje i da povežete naizgled nepovezane stvari. Imaćete teme o kojima ćete razgovarati sa drugima. Kad je u pitanju BiH, bitno je i da čitate klasične novine, a ne tabloide, inače "ništa od posla". 

2. Umesto da gledate TV, gledajte edukativne video-klipove 
Zabavno je da gledate i slušate o nečemu što volite. Takođe, možete da naučite mnogo iz iskustava drugih ljudi. Potražite video-snimke na sajtovima Khan Academy i TED talks. Budite sigurni da ćete informacije u videu mnogo lakše pamtiti. 

3. Ono što ste naučili delite sa drugim ljudima 
Ako imate nekog s kim ćete razgovarati i analizirati ideje, doprinećete znanju jedno drugom a i otvorićete nove perspektive. Takođe, kada možete da objasnite ideju nekome, to znači da ste potpuno savladali gradivo. Sa novim tehnologijama još je lakše da se dijele ideje – preko bloga ili društvenih mreža. 

4. Pišite „Urađeno“ listu 
Na kraju svakog dana, zapišite stvari koje ste završili. To će vam pomoći da se osećate bolje zbog stvih stvari koj ste ostvarili, posebno onda kada imate manjak samopouzdanja. To će vam pomoći da budete svesni koliko ste produktivni, i kako možete da napišete „to do“ listu za naredni dan. 

5. Napravite listu stvari kojih treba da se riješite 
Probajte da se riješite starih navika, i napravite prostora za nove. Kako je Warren Buffet rekao „Razlika između uspešnih i veoma uspješnih ljudi jeste da veoma uspešni kažu „ne“ skoro svemu.“ 

6. Posetite sajtove za besplatno obrazovanje 
Pisali smo o tome da je znanje sada dostupno, i koliko je značajno usavršavati se da biste napredovali kako u životu tako i u poslu. 

7. Obnovite ili naučite neki strani jezik 
Sve je rečeno u izreci: „Koliko jezika znaš toliko vrijediš“. 

8. Družite se sa ljudima koji su pametniji od vas 
Provedite što je više vreme sa pametnim ljudima. To može biti vaš otac ili majka, sestra, brat, prijatelj – bilo ko ko vas inspiriše. Pitajte sve što vas zanima, pokažite želju da naučite. 

9. Zapišite šta ste naučili 
Možete da započnete blog ili da koristite aplikaciju kao što je Inkpad koji vam mogu pomoći da pratite sve što ste naučili. 

10. Uradite nešto strašno 
„Kada izađete iz zone komfora osjetićete se mudrijima.“ Svakoga dana idite naprijed. Probajte da govorite javno pred publikom, ili da dođete do nekog kome se divite tako što ćete mu poslati e-mail.

Izvor: 
b92.net