Most koji “nestaje” u moru (Foto)

Počinje kao most

Most koji “nestaje” u moru (Foto)

14.09.2015 - 23:32
Zanimljivosti

Most koji povezuje Kopenhagen i Malme zove se Oresund. Počinje kao most, završava kao tunel.

Oresundski most je kombinirani most-tunel nad Oresundskim vratima koji povezuje gradove Kopenhagen u Danskoj i Malmö u Švedskoj. Most prenosi automobilski (4 trake) i vozni promet (2 kolosijeka). Oresundski most je najduži kombinirani most-tunel za automobilski i vozni promet u Europi te najduži most na svijetu koji prelazi neku državnu granicu.

Izgradnja mosta počela je 1995., a posljedni dio je ugrađen 14. augusta 1999. Most je službeno otvoren 1. jula 2000. te je pušten u promet istog dana. Na samom početku promet na mostu nije dostigao očekivani intenzitet čemu je u najvećoj mjeri doprinijela skupa mostarina. Tokom 2005. i 2006. zabilježen je brz rast intenziteta prometa na mostu. 

Najviši stup mosta visok je 204 m. Mostovni dio je ukupne dužine 7,845 m što je otprilike polovica udaljenosti danskog i švedskog kopna.

Na polovici puta između dvaju kopna nalazi se umjetni otok Peberholm gdje ujedno i završava mostovni dio konstrukcije te počinje tunelski dio. Otok je dug oko 4 km, širok nekoliko stotina metara te službeno pripada Danskoj. Otok je nenaseljen i na njemu se nalazi prirodni rezervat.

 

Cijena izgradnje cjelokupne konstrukcije uključujući prilazne prometnice i pruge je iznosila oko 4,15 mlrd eura. Očekuje se da će most isplatiti cijenu svoje konstrukcije 2035.

 

Izvor: 
BNN