Na današnji dan, 8.avgust

Zanimljivosti

Na današnji dan, 8.avgust

08.08.2015 - 00:33
Zanimljivosti

Na današnji dan je...

117 - Umro je rimski imperator Marko Ulpije Trajan, posljednji rimski car koji je vodio osvajačke ratove. Tokom njegove vladavine, od 98. godine, Rimsko carstvo je najviše proširilo svoje teritorije, a istoričari su procenili da je u njemu tada živelo oko 70 miliona stanovnika. 

843 - U Verdenu su franački vladari - car Lotar I, kralj Ludvig Nemački i kralj Karlo II Chelavi, sklopili ugovor kojim je franačka država podeljena na tri dijela: zapadni i srednji (kasnije Francuska) i istočni (kasnije Nemačka). 

1217 - Krunisan je prvi srpski kralj Stefan Nemanjić (Prvovenčani). Krunu, koju je dobio od pape Honorija III (1216-1227), u Srbiju su doneli papski izaslanici. 

1567 - Španski vojvoda od Albe stigao je kao vojni guverner u Holandiju sa 10.000 španskih i italijanskih vojnika. Njegova vladavina (do 1573) zapamćena je po teroru nad holandskim stanovništvom i po intenzivnom delovanju španske inkvizicije. 

1786 - Francuski alpinista, doktor Mišel Gabrijel Pakar i njegov nosač Žak Balma osvojili su prvi u svetu najviši vrh Alpa i zapadne Evrope, Mon Blan (4807). 

1815 - Francuski car Napoleon I Bonaparta krenuo je u izgnanstvo na britansko ostrvo Sveta Jelena u Atlantskom okeanu, gdje je proveo posljednjih šest godina života. 

1832 - Rođen je srpski pisac i slikar Đura Jakšić, najvećiliričar srpskog romantizma i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka. Pored poezije, koja je najvrednija u njegovom književnom opusu, pisao je pripovetke i herojske poeme ("Na Liparu", "Ponoć", "Padajte braćo", "Otadžbina", "Seoba Srbalja", "Stanoje Glavaš"). 

1883 - Rođen je meksički revolucionar Emilijano Zapata, koji je od 1910. kao vođa meksičkih seljaka stvarao burnu istoriju Meksičke revolucije pod parolom "Zemlja i sloboda". Ubijen je iz zasede u aprilu 1919. 

1900 - U Bruklinu (Masačusets) počeo je prvi teniski turnir"Dejvis kup". Pobednici dvodnevnog takmičenja bili su Amerikanci. 

1905 - Umro je srpski istoričar i sveštenik Ilarion Ruvarac,začetnik kritičkog istorijskog istraživanja i veliki protivnik nenaučnog prilaza istoriji i oslanjanja na narodnu tradiciju kao istorijski izvor. 

1918 - Počela je Amijenska operacija (u sjevernoj Francuskoj),završna ofanziva savezničkih trupa protiv Njemačke u Prvom svetskom ratu. 

1919 - Rođen je italijanski filmski producent Dino de Laurentis,koji je značajno doprinjeo svjetskom uspjehu italijanske kinematografije posle Drugog svjetskog rata. Dobitnik je Oskara za filmove "Gorki pirinač" i "Ulica", kao najbolje inostrane filmove. 

1919 - Mirovna konferencija Avganistana i Indije završena je potpisivanjem mira u Ravalpindiju. 

1941 - Na Kosmaju je u Drugom svetskom ratu iz zasjede ubijen srpski revolucionar Branko Krsmanović, španski borac, član Glavnog štaba Narodnooslobodilačkog pokreta Srbije i organizator prvih partizanskih jedinica u Šumadiji. 

1945 - Londonskim sporazumom Velike Britanije, SSSR-a, SAD i Francuske, kojem se kasnije priključilo još 19 zemalja, osnovan je Međunarodni vojni sud za suđenje nacističkim ratnim zločincima, na osnovu kojeg je vođen Nirnberški proces. 

1963 - U spektakularnoj "Velikoj pljački voza", grupa kriminalaca upala je u poštanski voz između Glazgova i Londona i opljačkala 2,6 miliona funti. Svih 15 učesnika "pljačke stoleća" uhapšeno je i 1964. osuđeno na 25 do 30 godina zatvora. Jedan od glavnih aktera, Roni Bigs, uspjeo je da pobjegne iz zatvora i sa plenom otputuje u Brazil, gde je živjeo do maja 2001, kada se sam predao Skotland jardu. 

1967 - Ministri inostranih poslova Indonezije, Malezije,Singapura, Tajlanda i Filipina su u Bangkoku potpisali sporazum o osnivanju političko-ekonomske grupacije ASEAN (Udruženje zemalja Jugoistočne Azije), kojoj su kasnije pristupili Bruneji i Vijetnam. 

1974 - Predsednik SAD Ričard Nikson objavio je,obraćajući se naciji preko televizije, da podnosi ostavku zbog umešanosti u aferu Votergejt. 

1990 - Irak je, sedam dana posle okupacije, anektirao Kuvajt, kao svoju 19. provinciju. Predsjednik SAD Džordž Buš poslao je trupe u Saudijsku Arabiju, a vojna akcija koja je usledila nazvana je "Pustinjska oluja". 

1994 - Lideri Jordana i Izraela otvorili su prvi drumski granični prijelaz i time potvrdili prestanak 46-godišnjeg neprijateljstva. 

1996 - U vodenim bujicama koje su se iznenada sručile u turistički kamp u Pirinejima, u Španiji, noseći automobile i šatore, poginulo je najmanje 67 ljudi. 

2000 - Od eksplozije bombe u stanici metroa ispod Puškinovog trga, u centru Moskve, poginulo je 12 osoba, a 53 su teško ranjene. 

2004 - Umro je legendarni "borac protiv požara" na naftnim poljima, Red Ader, neustrašivi Teksašanin koji je gasio požare na naftnim izvorima širom sveta. 

2009 - U tajfunu Morakot, koji je pogodio Tajvan i izazvao najvećepoplave u poslednjih 50 godina, poginula je 461 osoba, a 192 se vode kao nestale. 

2011 - Umrla je australijanka Nensi Vejk jedna od najodlikovanijih savezničkih špijunki iz Drugog svetskog rata, koja se proslavila u francuskom Pokretu otpora, a među gestapovcima je bila poznata pod šifrovanim imenom "Beli miš". Zbog svoje uloge u tom pokretu dobila je najveće francusko vojno odlikovanje Legiju časti, ali i odlikovanja SAD, Britanije i Australije.

Izvor: 
(B)