Na današnji dan prije 40 godina preminuo je neponovljivi kralj rock & rolla

U 42. godini pronađen na podu kupatila nakon predoziranja tabletama

Na današnji dan prije 40 godina preminuo je neponovljivi kralj rock & rolla

16.08.2017 - 15:16
Showbiz

Karijeru muzičara započeo je 1954. godine. Njegov prvi singl 'That’s All Right' odmah po objavi bio je hit. Zarađivao je milione i postao planetarno popularan, ali zadnje dane života bio je na rubu bankrota... Elvis Presley, neponovljivi kralj rock & rolla, preminuo je na današnji dan 1977. godine u Memphisu u 42. godini. Na podu kupatila pronašla ga je zaručnica Ginger Alden (55). Istraga je pokazala kako je popio preveliku dozu tableta za spavanje, smirenje, protiv bolova te antidepresiva. 

Kralj rock & rolla i tadašnji seks simbol  godinama se borio s ovisnošću. Posljednju godinu života otkazivala mu je jetra, imao je glaukom, visok pritisak, probleme sa srcem, a sve je bilo posljedica uzimanja opijata. 

Karijeru muzičara Presley je započeo 1954. Primijetio ga je osnivač Sun Recordsa Sam Phillips. Elvis je došao u studio kako bi majci Gladys snimio pjesmu za rođendan. Ubrzo nakon toga snimio je singl 'That’s All Right' koji je odmah po objavi postao hit.

Gostovao je u televizijskim i radijskim emisijama, a njegov ples, zavodničko ljuljanje bokova, postao mu je zaštitni znak zbog kojeg su žene ludjele za njim, a muškarci mu zavidjeli i smatrali ga kontroverznim. 

Filmski debi imao je 1956. u filmu 'Love Me Tender'. Prvi je izvođač čiji se koncert Aloha from Hawaii 1973. emitova u više od 40 zemalja svijeta preko satelita.

Elvis je 14 puta nominovan za Grammyja, a osvojio je tri nagrade te Grammyja za životno djelo dok je imao 36 godina. 

'Suspicious Minds', 'All Shook Up', 'Kentucky Rain', 'Heartbreak Hotel', 'Jailhouse Rock', 'It's Now or Never', 'Love Me Tender', 'My Baby Left Me', 'Don't Be Cruel', 'Can't Help Falling in Love', 'Blue Suede Shoes', 'Hound Dog' ... samo su neke od pjesama koje su Elvisu osigurale status najprodavanijeg izvođača u povijesti.

Prodao je  više od milijardu nosača zvuka. Tokom 20-godišnje karijere Elvis je samo tri puta pjevao izvan SAD-a. Sva tri 'izleta' dogodila su se 1957. u Kanadi.

Zbog velikog uspjeha u showbizu, Elvis je zarađivao milijarde.

Živio je rastrošno pa je pred smrt bio na rubu bankrota. Brigu o finansijama posljednjih dana Presleyeva života preuzeo je njegov otac Vernon. Otpustio je sve koji su iskorištavali njegovog sina. Među otpuštenima su bila tri Elvisova tjelohranitelja, člana 'Memphis Mafije' grupe Presleyevih prijatelja, zaposlenika, tjelohranitelja... koji su bili s njim od početka karijere.

Elvisovo bogatstvo danas se procjenjuje na 13 milijardi dolara, a nasljednica svega je Lisa Marie Presley.

Nakon smrti Presleya, tadašnji američki predsjednik Jimmy Carter objavio je izjavu kojom je odao počast Presleyu kao osobi koja je zauvijek promijenila lice američke popularne kulture. Elvis je pokopan kraj majke na groblju "Forest Hill Cemetery". Na posljednjem ispraćaju i povorci od Gracelanda do groblja bilo je oko 80.000 ljudi.

Izvor: 
BNN.BA