Na Dunavskom festivalu 600 sati muzike raznih žanrova

Od 22. do 24. juna na Dunavskom ostrvu u Beču

Na Dunavskom festivalu 600 sati muzike raznih žanrova

22.06.2018 - 12:35
Muzika

Popularni Dunavski festival (Donauinselfest) ove godine će biti održan od 22. do 24. juna na Dunavskom ostrvu u Beču. Već 35 godina ovaj najveći muzički festival u Evropi sa slobodnim ulazom nudi bogat muzički program u trajanju od 600 sati sa predstavnicima svih muzičkih pravaca, od punka, elektronske i rok muzike do hip-hopa i šlagera. Organizatori na ostrvu očekuju oko tri miliona posjetilaca, a u vrijeme trajanja festivala u Beču se zabilježi oko 5.000 dodatnih noćenja.

Na ukupno jedanaest bina istovremeno će nastupati mnogi internacionalni i domaći muzičari i bendovi, između ostalog Fedde le Grand, Lisa Stansfield, Münchener Freiheit i Wiener Blond.

Među izvođačima se nalaze neka od najpoznatijih muzičkih imena: bend Portugal The Man, koji iza sebe odnedavno ima i nagradu Grammy za najbolje grupno izvođenje hit pjesme "Feel it Still", i njemačka hip-hop grupa Antilopen Gang koja je ostvarila veliki uspjeh sa svojim prošlogodišnjim albumom "Anarchie und Alltag" (Anarhija i svakodnevica).

Dio atmosfere Dunavskog festivala ove godine u Sarajevo donose Dani Beča, gdje će 2. jula u večernjim satima na Trgu djece Sarajeva nastupati austrijski DJ Febration. Riječ je o pobjedniku ovogodišnjeg takmičarskog dijela Rock the Island Contest, koji mladim muzičkim nadama omogućava nastup na festivalu.

Izvor: 
BNN.BA