Na SFF-u prikazan turski film "Livada" reditelja Cemila Agaciklioglua

Obična ljudska priča bliska gledaocima

Na SFF-u prikazan turski film "Livada" reditelja Cemila Agaciklioglua

15.08.2016 - 14:39
Film/TV

Turski film "Livada" reditelja Cemila Agaciklioglua treće je ostvarenje ovogodišnjeg Takmičarskog programa - igrani film koje je prikazano danas na press projekciji u Narodnom pozorištu u okviru 22. Sarajevo Film Festivala.

Ovo ostvarenje u središtu priče ima starijeg brata jedne turske porodice, do jučer veoma uspješnog poslovnog čovjeka čiji se život bazira u Istanbulu, a koji je zapavši u velike dugove odlučio posjetiti roditelje na selu i moliti da mu poklone porodičnu livadu kako bi riješio te probleme.

Njegov dolazak u roditeljsku kuću otkriva porodične odnose te zahlađen odnos sa mlađim bratom. Otac, u želji da spasi sina od kamatara, u konačnici mu prepisuje vlasništvo nad porodičnom livadom kako bi je prodao i riješio dugove, ali njegov povratak kući u Istanbul u pratnji mlađeg brata razotkriva bezizlaznost njegove situacije.

Reditelj i scenarist Cemil Agaciklioglu istaknuo je na konferenciji za medije upriličenoj nakon projekcije da je pišući scenarij u fokusu imao tursku porodicu te priču o zarađivanju novca jednog od sinova koji u toj trci zapostavlja roditelje i brata.

U konačnici, kazao je, on gubi sve što je izgradio u životu, ali se zbližava s bratom.

"Ovu sam priču želio ispričati na što jednostavniji način, uz minimiziran dijalog, jer mi je u svemu najvažniji bio fokus na glumca i glumu. Zbog toga mi je izbor glumaca za ovaj film bio jako važan", istaknuo je on.

Glavni glumac Serkan Ercan smatra da je ovo priča o braći, porodici i životu. Podsjeća da lik kojeg glumi želi da proda porodičnu livadu kako bi se izbavio iz dugova.

"On zbog toga odlazi kod roditelja na selo, ali pri tome konstantno razmišlja o svojoj porodici koju je ostavio u Istanbulu, ženi i kćerci, te poslu, zbog čega mu je puno problema stalno na umu", kazao je on.

Glumac Ilgaz Kocaturk, koji je utjelovio mlađeg brata, prisjetio se koliko se nasmijao kada je pročitao scenarij prvi put, ne zato što je uistinu smiješan, već toliko realističan i životan, te pun stvarnih emocija. Navodi da je priču bilo lakše iznijeti na filmsko platno zbog odlične saradnje sa kolegom Ercanom.

Da je riječ o filmu niskog budžeta navela je producentica Sezgi Ustun, podvlačeći da je urađen sa malom ekipom, te da ostvarenje donosi intimiziranu i pojednostavljenu porodičnu priču.

"Film je jako dobro prihvaćen kod publike u Istanbulu gdje je premijerno prikazan, jer je ovo obična ljudska priča zbog čega je bliska gledaocima", ustvrdila je ona.

Film "Livada" će u zvaničnom programu biti prikazan večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Izvor: 
Fena