Najveće modne greške punijih žena

Što izbjegavati, a koje navike steći kod kupovine odjeće

Najveće modne greške punijih žena

12.06.2015 - 11:03
Moda

Iako neke od ovih grešaka vrijede i za mršavice, one su osobito su "opasne" kada ste puniji i kupujete veće brojeve. Dobar stil nema veze s veličinom, ali ima s ukusom, i iako mi zagovaramo da bi svatko trebao nositi ono u čemu se najbolje osjeća, na ove greške bi bilo dobro pripaziti kako ne biste privukli negativnu pažnju i komentare...

1. Nosite nešto što vam ne stoji samo kako biste bili odvažni

Ako niste svjesni oblika svog tijela (nije svejedno jeste li "jabuka" ili "kruška") i smatrate da je ignoriranje ikakvih modnih pravila savršeno u redu, mogli biste završiti s outfitom koji vam zaista ne pristaje. Bilo da se radi o horizontalnim prugama, preuskoj odjeći ili nečem trećem – nikad nije dobra ideja nositi nešto samo zato što je to trenutno popularno ili jer samo želite pokazati da znate koji su trendovi trenutno in. Naravno, povremeno je to dozvoljeno, no ako vam se ormar sastoji od većine takve odjeće, odjeće koja vam se sviđa ali vam ne stoji dobro, onda je vrijeme za promjene! Što ste posljednjih trendova tiče radije se fokusirajte na nabavku modnih dodataka nego li same odjeće. Kod odjeće se držite provjerenih krojeva i materijala.

2. U potpunosti skrivate tijelo

Jedna od najčešćih grešaka punijih žena jest da se skrivaju iza vrećaste odjeće. Iako vi možda mislite da ćete njome sakriti svoje "šlaufiće", bezoblična i loše krojena odjeća samo će naglasiti vašu veličinu, pa ćete izgledati veći nego što jeste. Prihvatite svoje obline i pronađite odjeću pravilne veličine, koja nije niti preširoka niti preuska, već lijepo grli vaše obline. Pravilna veličina i kroj zaista mogu učiniti čuda po pitanju vizualnog dojma.

3. Držite se crne boje

Samo zato što u crnoj boji djelujemo vitkije, ne znači da vam cijeli ormar mora biti u crnoj boji. Da, crna sužava, ali ne čini čuda i zbog toga si samo uskraćujete svu drugu odjeću koja vam zaista može izvrsno stajati (ponovo se tu ponavlja važnost pravilne veličine i kroja koji su puno bitniji od boje). Isprobajte i druge zagasitije nijanse: smeđe, mornarsko plave, tamno crvene... Nemojte se bojati unijeti malo više boje u svoj život! Osobito ako je pametno iskoristite za odvlačenje pažnje – ako imate šire bokove obucite majicu vedrije boje i tamnije hlače. Ili obrnuto ako vam je trbuh problematična zona. Dobra opcija su i modni dodaci – ogrlice, naušnice, torbica ili cipele u živahnoj boji koja privlači pažnju. Samo ne pretjerujte opet s asesoarima. Umjerenost je vrlina.

4. Birate jako, jako kratke rukave

Ne mislio ovdje da punije žene ne bi smjele nositi kratke rukave, no nisu svi rukavi isti. Pod jako kratke rukave mislimo na takozvane "cap" rukave, koji su veoma kratki, doslovce samo prekrivaju ramena. Upravo taj kroj proširuje ruke, zato ako su vam ruke slaba točka, izbjegavajte ovakav kroj majica ili haljina. Rukavi neka budu barem petnaestak centimetara dugački. 
 
5. Postajete rob veličine

Veličina može biti snažna psihička barijera, ali morate je ignorirati jer danas na tržištu postoji toliko različitih izvora odjeće i varijacija u veličinama da većina nas ima širok raspon veličina u svom ormaru. Nemojte se naprosto smatrati određenom veličinom, pa se pokušavati ugurati u nju unatoč tome što vam je "knap" ili pak pleše oko vas. Cipele sigurno ne biste kupili premale samo zato što pišu da su veličina koju obično nosite. Kad kupujete odjeću uvijek provjerite kako vam stoji i broj veća i broj manja veličina, pa odaberite onu koja vam najbolje stoji i ne opterećujte se veličinama.

6. Oslanjate se na tajice

Kad ih nosite ispod haljinice ili duge tunike tajice mogu proći, ali one definitivno nisu zamjena za hlače! Osim toga tajice ne sužavaju nogu, već potpuno suprotno - naglašavaju svaki mali detalj. Dobro krojene hlače uvijek će izgledati bolje na punijoj ženi od tajica! Ponavljamo – nemojte nositi tajice kao hlače!

7. Velike grudi – premalo potpore

Ako ne volite nositi grudnjak, ja vas razumijem. U puno slučajeva grudnjaci su neudobni kavezi za grudi koji vas sprečavaju da se osjećate potpuno slobodno. No, veće grudi  izgledaju puno ljepše u grudnjaku, da ne kažemo da zaista nije lijepo vidjeti puniju ženu s velikim grudima bez potpore grudnjaka. A kad smo već na temi grudnjaka – važno je odabrati pravi – a ne da grudi "kipe" van iz njega ili vam na leđima skoči "špekec" jer ste obukli preuski grudnjak.

8. (Ne) nosite oblikujuće donje rublje kad kupujete

Oblikujuće donje rublje popularno je kod punijih žena već generacijama. Ako i vi imate praksu ponekad obući steznik ili ga nosite u svečanijim prilikama – onda morate voditi računa da ga nosite i prilikom kupovine takve vrste odjeće. Samo ćete tako zaista vidjeti kako vam stoji taj komad odjeće. Isto vrijedi i ako neku odjeću ne planirate nositi sa steznikom – onda krenite u kupovinu bez njega jer biste se u suprotnom mogli neugodno iznenaditi kod kuće kad ju obučete bez steznika.

Izvor: 
zena.ba