Naučnici tvrde: Gusjenica predvodnik nove ekološke revolucije

Larve moljca razgrađuju plastiku

Naučnici tvrde: Gusjenica predvodnik nove ekološke revolucije

27.04.2017 - 14:48
Zanimljivosti

Naučnici s Univerziteta Cambridge otkrili su da larve moljca koje jedu vosak u pčelinjim košnicama također razgrađuju plastiku. Eksperimenti su pokazali da ovaj neobični insekt rastvara hemijske veze u plastici slično kao što razgrađuje vosak.

Svake godine se širom svijeta proizvede oko 80 miliona tona plastičnog polietilena, od kojeg se prave vrećice i pakiranja za hranu, ali su za njegovu razgradnju u prirodi potrebne stotine godina.

Međutim, gusjenice moljca (Galleria mellonella) mogu izbušiti rupu u plastičnoj vrećici za manje od jednog sata, prenosi portal croenergo.eu.

Dr Paolo Bombelli, biokemičar sa Cambridgea, smatra da je to samo polazna tačka.

- Moramo do detalja proučiti taj proces. Nadamo se da će to dovesti do rješenja za umanjenje problema plastičnog otpada - smatra on.

Dr Bombelli i njegova kolegica Federica Bertocini sa Španjolskog nacionalnog istraživačkog savjeta, patentirali su to otkriće.

Oni sada žele ubrzati proces i pronaći enzime koji stoje iza tog prirodnog procesa, a nagađaju da je možda riječ i u mikrobima koji žive u organizmu. Istraživanje je objavljeno u časopisu "Current Biology".

Izvor: 
BNN.BA