Noćas je Mjesec najsvjetliji i najbliži Zemlji

Interesantan fenomen koji pokreće brojne teorije

Noćas je Mjesec najsvjetliji i najbliži Zemlji

27.09.2015 - 09:44
Zanimljivosti

U kasnoj noći, 27. na 28. septembar, nebo će osvijetliti fenomen poznat kao „Supermjesec“. U isto vrijeme će se desiti i njegovo pomračenje, pri čemu će postati „Krvavi Mjesec“,

Mesec će u istom danu biti i najtamniji i najsjvetliji ove godine. Supermjesec se odnosi na efekat koji se javlja kada se pun Mjesec nađe u svojoj najbližoj tački do Zemlje što nam omogućava da ga vidimo u njegovoj najsvjetlijoj fazi i tada izgleda mnogo veći, čak i do 14% veći od uobičajenog.

Zbog svoje blizine jako će sjatii, a ubrzo nakon toga postupno će nestati. Potpuno pomračenje dogodiće se samo sat vremena od njegovog najsjajnijeg momenta, kada će Zemljina sjenka u potpunosti zakloniti Mjesec. Nakon toga uslediće Krvavi Mjesec, fenomen pomračenja, pri čemu Mjesec pokriva Zemljina sjenka, koja mu daje svijetlu crvenu boju zbog prelamanja sunčeve svjetlosti u atmosferi naše planete. To pomračenje će biti četvrto i poslednja u nizu grupe lunarnih pomračenja, poznate kao „krvavi Mjesec“, koja je počela u aprilu 2014. godine. Astrolozi kažu da nema razloga za zabrinutost, a plima će, kako kažu naučnici biti za samo pet centimetara viša od najviše plime u protekle dve decenije. 

Izvor: 
B92.NET