Od hurme do palme: kako da odgajate lijepe biljke iz sjemenki hurme

Uredite svoj dom

Od hurme do palme: kako da odgajate lijepe biljke iz sjemenki hurme

20.11.2015 - 14:14
Zanimljivosti

Iz sjemenki hurme možete dobiti mlade biljčice, koje će i u početku rati sporo ali će zato poslije dati fenomenalan tropski izgled vašoj terasi. Preko ljeta vole direktno sunce i traže mnogo vode, a u toku zime mogu da budu i u nezagrijanim prostorijama.

To je palma koja se lako uzgaja kao sobna biljka u našim uslovima. Iz sjemenki se mogu dobiti mlade biljčice, koje sporo rastu  prve dvije-tri godine, ali zato poslije daju fenomenalan tropski izgled našim dvorištima i terasama preko ljeta, kao i prostorijama gde se drže zimi. Nisu zahtjevne biljke, preko ljeta vole direktno sunce i traže mnogo vode, a u toku zime mogu biti u nezagrijanim prostorijama gdie temperatura ne ide mnogo u minus.

Mlade biljke su osjetljivije na niske temperature od odraslih, koje izdrže i temperaturu od - 4°C. Preporučljivo je svaku siemenku posijati u posebnu posudu, može i saksija ili čaša od jogurta. U vašem slučaju siemenke pažljivo posadite u manje posude, s korienom okrenutim nadole, pazeći da ga ne oštetite. Zemlja u kojoj treba da bude je miešavina pijeska i obične zemlje ili zemlja za kaktuse.

Mlade palmice su veoma osjetljive na presađivanje i ako im se korijen i najmanje ošteti - biljčice propadaju. Korjenov sistem je kod palmi vrlo veliki i bukvalno ispunjava cijelu saksiju, pa se siju u manje posude, a presađuju postepeno povećavajući saksije, jer ako se mlada palmica posadi u veliku saksiju, nadzemni dio će mirovati, a razvijaće se samo korjen. Iznose se u martu čim prođe opasnost od mraza i napolju budu do prvih mrazeva. Naravno, potrebno im je što više sunca i toplote.

Dok je sunčano i toplo, treba im što više vode, a kada dođe jesen, treba ih unijeti negde gdje ne mrzne. Preko zime se zalivaju pomalo, tek da im se ne rasuši zemlja (jednom u 15-20 dana). Kada primjetite da palma „izlazi” iz saksije, tada je vrijeme za presađivanje - korjen je ispunio kontejner. U stvari, najbolje je presaditi je u proljeće. Vodite računa o tome da nije na promahi jer je veoma osetljiva kao mala palma i nemojte da preterujete u zalivanju! 

Izvor: 
lisa.rs