Ovaj bonsai star 390 godina je preživeo napad na Hirošimu

Hrabro drvo

Ovaj bonsai star 390 godina je preživeo napad na Hirošimu

05.08.2015 - 17:24
Zanimljivosti

Američki bombarder "Enola Gej" bacio je 6. avgusta 1945. atomsku bombu na japanski grad Hirošimu. Život je izgubilo oko 80.000 ljudi, a eksplozija je sa lica zemlje zbrisala i biljke i životinje. Među rijetkim preživelima našlo se jedno malo bonsai drvo, koje su Japanci mnogo godina kasnije poklonili svom nekadašnjem agresoru.

Bonsai star 390 godina i dalje odoljeva zubu vremena, a od 1976. nalazi se u Nacionalnom muzeju bonsaija i penđinga u Vašingtonu. Tamo je dospio u okviru zbirke od 53 bonsaija, koju su Japanci poklonili Americi povodom obilježavanja 200 godina SAD.

- Ovo drvo je šest generacija bilo u porodici Jamaki, prije nego što je prenijeto u Vašington. Sada o njemu brine 15 volontera - kaže kustos muzeja Džek Sustik.

Otkako je stigao u američku prijestonicu, bonsai je izazivao divljenje posjetilaca, Ipak, o njemu se nije znalo mnogo, sve do marta 2001, kada su muzej bez ikakve najave posetila braća Šigeru i Akira Jamaki, u želji da provjere kako napreduje drvo koje je odgajao njihov deda Masaru.

Drvo se nekada nalazilo u porodičnoj bašti, udaljenoj svega dva kilometra od mjesta gde je pala bomba. Svi tadašnji članovi porodice Jamaki preživeli su udar, uz lakše povrede.

- Nevjerovatno je da je Masaru Jamaki bio u stanju da pokloni neprocenjivi bonsai neprijatelju, i to bez ijedne reči - kaže Sustik.

Jamakijevi unuci ispričali su upravi muzeja kroz šta je sve ovo hrabro drvce prošlo od Drugog svjetskog rata. Znajući to, Sustik i njegove kolege su se maksimalno posvetili brizi o bonsaiju.

- Kod kuće već imam spakovan kofer, za slučaj da se ovom prelijepom drvetu nešto desi - kaže kustos.

Izvor: 
blic.rs